A.J. van de Sande (bron: Heemkundekring Onder Baronie en Markiezaat Sprundel)

Adrianus van de Sande

1926 - 1949

Adrianus wordt geboren op 4 april 1926 in Sprundel en woont in Rucphen. Hij is lid van de Katholieke Actie en heeft zich aangesloten bij de Rooms-Katholieke Jonge Boerenstand (RKJB), waar hij op katholieke leest verder wordt bekwaamd in het boerenbedrijf. In 1946 komt hij echter als dienstplichtige op bij de Koninklijke Landmacht in Arnhem, waar hij wordt ingedeeld bij het 4e Bataljon Garde Regiment Prinses Irene.

Wegens het losgebarsten revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt Adrianus voor de vervulling van zijn dienstverband naar Nederlands-Indië gezonden, om daar bij te dragen aan het herstel van de rust en het Nederlandse gezag. Na een training van drie maanden vertrekt hij in juni 1947 met de Tabinta naar de Oost, waar hij een maand later debarkeert in Semarang op Java.

Tijdens de Eerste Politionele Actie van 24 juli tot 4 augustus 1947 is Adrianus met zijn eenheid betrokken bij felle gevechten en de bezetting van verschillende plaatsen ten oosten van Semarang. Na afloop van de Actie wordt Adrianus in dit gebied gestationeerd voor patrouille- en bewakingsdienst. Vanaf 13 september dient Adrianus in Oost-Java, in het buitengebied van Soerabaja. Hier blijft het Garderegiment het grootste deel van 1948 gelegerd. Tijdens de Tweede Politionele Actie van 19 december 1948 tot 5 januari 1949 rukt Adrianus op richting Blitar dat vanaf dat moment aan zijn eenheid wordt toegewezen voor bewaking.

Algauw blijkt dat ondanks de tactische successen de vijand allerminst is verslagen. Het revolutionaire leger heeft zich teruggetrokken in de binnenlanden en gaat over tot een intensieve guerrillastrijd in de veroverde gebieden. Voor de Nederlandse troepen blijkt het bovendien onmogelijk om met dezelfde aantallen zoveel extra gebied effectief veilig te stellen. Na afloop van de Actie nemen het aantal beschietingen en infiltraties door revolutionaire strijders dan ook weer gauw toe. Ook de islamitische strijdgroepen Daroel Islam en Hizboellah die zich helemaal niet gebonden voelen aan eventuele overeenkomsten tussen Nederland en Republiek, vormen een voortdurende bron van onrust.

Tegen de achtergrond van deze nieuw opgelaaide gevechten sneuvelt Adrianus op 27 april 1949 in Kediri. Hij is 23 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Kembang Kuning in Surabaya.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.