Adrianus van Meersbergen

1909 - 1945

Adrianus wordt geboren op 30 juni 1909 in Tilburg als zoon van Josephus van Meersbergen en Johanna van Huijkelom. Hij werkt als draadmaker en trouwt in 1935 met Elisabeth de Beer, met wie hij twee kinderen heeft.

Adrianus is de broer van CPN’er Piet van Meersbergen en tijdens de Duitse bezetting werkt hij als communistisch sympathisant mee aan de uitgave van het illegale partijblad ‘Vrede-Veiligheid’. Hij is echter geen lid van de partij.

Op 23 maart 1943 doet de Duitse politie bij hem een huiszoeking en hoewel er geen belastend materiaal is gevonden, wordt Adrianus alsnog gearresteerd en overgebracht naar het Haagseveer in Rotterdam. Dit politiebureau heeft het bombardement van mei 1940 doorstaan en wordt door de Duitsers gebruikt als gevangenis voor politieke vijanden van het regime, onder wie ook de communisten en linkse activisten.

Via kamp Vught wordt hij later naar de Duitse kampen gedeporteerd, waar hij, zonder dat zijn familie dat te weten komt, in concentratiekamp Dachau terechtkomt. Op 4 april 1945 overlijdt hij daar als gevolg van de ontberingen en mishandelingen, op 35-jarige leeftijd.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.