Adrianus Verharen

1914 - 1942

Adrianus wordt geboren op 30 januari 1914 in Geertruidenberg. Tijdens de Duitse inval van mei 1940 verblijft Adrianus in Nederlands-Indië, waar hij dient bij het KNIL.

Op 8 december 1941, een dag na de aanval op Pearl Harbor, verklaart de Nederlandse regering vanuit Londen Japan de oorlog. De Japanners grijpen dit aan om Nederlands-Indië binnen te vallen. De Nederlandse kolonie is vanwege zijn grote geostrategische waarde en oliebronnen een van de belangrijkste doelen geworden voor de Japanners om Oost-Azië te kunnen overheersen. Tegen deze achtergrond wordt Adrianus als kanonnier van de artillerie ingezet bij de verdediging van de kolonie.

 Na een veldtocht van drie maanden hebben de Japanners de belangrijkste strategische punten op de archipel ingenomen. Het KNIL, ernstig gehinderd door besluiteloosheid aan de top, biedt tegenstand, maar moet op 8 maart 1942 in Bandoeng capituleren. Samen met duizenden andere Nederlandse militairen wordt Johannes diezelfde dag krijgsgevangen genomen en afgevoerd naar de Javaanse kampen. Tien dagen later, 18 maart, komt hij onder onbekende omstandigheden om het leven in Tjimahi. Mogelijk is hij bezweken aan een ziekte of eerder opgelopen verwonding, of is hij door de Japanners geëxecuteerd. Adrianus is 28 jaar geworden en rust op een onbekende plaats in Indonesië.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.