Adrianus Vlaminckx

1919 - 1940

Adrianus wordt geboren op 21 november 1919 in Gilze als negende van de tien volwassen geworden kinderen van Antonie Vlaminckx en zijn tweede vrouw Jacoba Vromans.

Als in het najaar van 1939 de oorlogsdreiging ook voor Nederland sterk toeneemt, wordt Adrianus onder de wapenen geroepen en ingedeeld bij het 1-6 Depotbataljon in Delft. Daar maakt hij deel uit van de verdediging van de Vesting Holland.

Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen. De Luftwaffe vliegt voor de grondtroepen uit om met valschermjagers strategische punten verderop in Holland in te nemen en de Nederlandse strijdmacht zo tot snelle overgave te dwingen. Die eerste dagen komt het ook in en rond Delft tot felle gevechten tussen de Nederlandse verdedigers en Duitse parachutisten. Bij deze gevechten sneuvelt Adrianus op 13 mei 1940 in Delft. Hij is 20 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Militair ereveld Grebbeberg in Rhenen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

Moos Raaijmakers zei op 4 januari 2018

Eenheid: 1-6 Dep. Bat.
Overleden te Delft op 13 mei 1940 en begraven op het Militaire Ereveld gelegen op de Grebbeberg.
De 1e compagnie stuitte op 12 mei bij Den Hoorn (omgeving kogelgieterij) op Duitse troepen die van Ockenburg naar Overschie trokken. Daar raakte hij gewond

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.