Albertus Meintser (bron: Oorlogsgravenstichting)

Albertus Meintser

1920 - 1944

Albertus wordt geboren op 4 december 1920 in Amsterdam en woont in Tilburg. Als student en kantoorbediende verhuist hij tijdens de oorlog naar Tilburg, waar hij betrokken raakt bij het het verzet. De Tilburgers Rob van Spaendonck, Wim Berkelmans en Harrie Verbunt beramen een aanslag op de gehate NSB’er Piet Gerrits. Er wordt afgesproken dat Albert samen met Barend Busnac uit Rotterdam, ook in het complot betrokken, op de avond van de aanslag achter de wagen van Gerrits aan zou fietsen, om zich direct na de aanslag meester te maken van zijn aktetas met officiële papieren.

Op de bewuste avond, 24 januari 1944, gaat het mis. Vlak voordat de wagen van Gerrits het kruispunt bereikt waar de aanslagplegers klaarstaan om hem onder vuur te nemen, ziet Gerrits dat hij gevolgd wordt door twee fietsers zonder licht. Ze worden staande gehouden; Barend weet weg te vluchten, maar Albert wordt meegenomen door Gerrits die rechtsomkeer maakt naar het politiebureau, niet wetende dat hij ongemerkt aan een aanslag was ontsnapt.

Twee dagen later meldt Barend zich op het politiebureau om naar Albert te vragen. Gerrits komt erachter dat Barend een bekende is van politieagent Toon van Beek die inmiddels ondergedoken is wegens zijn betrokkenheid bij de aanslag. Gerrits rekent Barend in, waarna het complot aan het licht komt en alle betrokkenen verspreid over Nederland worden gearresteerd.

Albert wordt samen met de vier andere verzetsstrijders naar de SD-Polizeigefängnis in Haaren gebracht, waar ze ter dood worden veroordeeld. Op 26 mei 1944 wordt het vonnis voltrokken in de Drunense Duinen, waar ze met nog negen andere veroordeelde verzetsstrijders, veertien in totaal, worden gefusilleerd. Albert is 23 jaar geworden.

Meerdere zoekacties om de lichamen van de gefusilleerde verzetsstrijders terug te vinden, hebben niets opgeleverd. Het is niet uitgesloten dat de Duitsers de lichamen op een later ogenblik hebben opgegraven en in een mobiele brandoven hebben gecremeerd.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Bert Meijs zei op 15 december 2017

In de
Tilburgse verzetsheldenbuurt is naar drie van
hen een straat vernoemd. Waarom de voornaam
van Harry Verbunt daar veranderd is in
Henri Verbuntstraat is niet duidelijk. Drie leden
van de Tilburgse verzetsgroep, Barend Busnac,
Albert Meintser en Jan de Jong zijn geen
“echte” Tilburgers en naar hen is daarom
geen straatnaam vernoemd.
Genoemde personen woonden niet in Tilburg c.q. Nrd Brabant en komen daarom niet in aanmerking om hier vermeld te worden

Rob van Putten zei op 27 mei 2018

Op advies van de Commissie Naamgeving heeft het college van B en W van Tilburg op 28 maart j.l. straatnamen toegekend aan de verzetsstrijders Frans van Spaendonck, Barend Busnac, Joop de Jong en Albert Meintser.
Joop de Jong staat als Jan de Jong vermeld op het monument in de Loonse en Drunense Duinen; de juiste voornaam is echter Joop.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 28 mei 2018

Bedankt voor de informatie, Rob!

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.