A.J.J. Bechtold (bron: Oorlogsgravenstichting)

Antonius Bechtold

1917 - 1941

Antonius wordt op 20 maart 1917 in Tilburg geboren en woont in Breda. Hij dient in de koninklijke marine als stoker aan boord van de onderzeeër O 20. Op 19 december 1941 patrouilleert O 20 in een deel van de Zuid-Chinese Zee voor de oostkust van Malakka als het in gevecht raakt met drie Japanse torpedobootjagers Ayanami, Yugiri en Uranami, ondersteunt vanuit de lucht door Japanse vliegtuigen. Zowel de schepen als de vliegtuigen vuren dieptebommen af, maar de onderzeeër weet deze aanvankelijk te ontwijken. De achtervolging duurt de gehele dag, maar uiteindelijk wordt de O 20, mede door tactische missers van de commandant, in het water klem gehouden door de Japanse schepen. De onderzeeër is tegen die tijd beschadigd geraakt en loopt vol met water. De commandant besluit over te gaan tot evacuatie en de onderzeeër met de motors nog op volle kracht draaiende naar de bodem van de zee te sturen. In de paniek die dan uitbreekt, wordt vergeten de zes bemanningsleden in de machinekamer te waarschuwen. Onder hen bevindt zich Antonius die samen met de rest van de achtergebleven stokers en machinisten ten onder gaat in de zinkende onderzeeër. Antonius is 24 jaar geworden.

De kapitein van de Uranami wacht tot de ochtend met het oppikken van de 32 overlevenden, uit angst voor eventuele torpedering. Door nu en dan dieptebommen af te vuren, worden de haaien op afstand gehouden. Na gevangenneming worden de meeste bemanningsleden naar krijgsgevangenenkampen in Japan gezonden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Hildegard Hensen zei op 29 januari 2021

Lieve oom Ton, oudere halfbroer van mijn moeder Bep die er nu ook niet meer is. Door haar afkeer van militaire dingen gingen wij nooit naar herdenkingen, maar toen ik er ineens achterkwam dat mijn trouwdatum dezelfde was als uw overlijdensdatum ben ik me er in gaan verdiepen hoe het zat. Straks doe ik een brief op de post met uw foto, en een soort onderscheiding, een bloemetje, dat heb ik vaak gezien bij mijn moeder, voor de herdenkingspagina van de Marine. Het ontroert me dat ik dit nu doe en ik wilde u bedanken voor wat u voor ons allemaal hebt betekent, en steek deze kaars aan. Lieve groet van Hildegard

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 29 januari 2021

Wat een mooie reactie Hildegard, wat zal ook je moeder hier trots op geweest zijn. Heel veel sterkte.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.