Antonius Bechtold

1917 - 1941

Antonius wordt op 20 maart 1917 in Tilburg geboren en woont in Breda. Hij dient in de koninklijke marine als stoker aan boord van de onderzeeër O 20. Op 19 december 1941 patrouilleert O 20 in een deel van de Zuid-Chinese Zee voor de oostkust van Malakka als het in gevecht raakt met drie Japanse torpedobootjagers Ayanami, Yugiri en Uranami, ondersteunt vanuit de lucht door Japanse vliegtuigen. Zowel de schepen als de vliegtuigen vuren dieptebommen af, maar de onderzeeër weet deze aanvankelijk te ontwijken. De achtervolging duurt de gehele dag, maar uiteindelijk wordt de O 20, mede door tactische missers van de commandant, in het water klem gehouden door de Japanse schepen. De onderzeeër is tegen die tijd beschadigd geraakt en loopt vol met water. De commandant besluit over te gaan tot evacuatie en de onderzeeër met de motors nog op volle kracht draaiende naar de bodem van de zee te sturen. In de paniek die dan uitbreekt, wordt vergeten de zes bemanningsleden in de machinekamer te waarschuwen. Onder hen bevindt zich Antonius die samen met de rest van de achtergebleven stokers en machinisten ten onder gaat in de zinkende onderzeeër. Antonius is 24 jaar geworden.

De kapitein van de Uranami wacht tot de ochtend met het oppikken van de 32 overlevenden, uit angst voor eventuele torpedering. Door nu en dan dieptebommen af te vuren, worden de haaien op afstand gehouden. Na gevangenneming worden de meeste bemanningsleden naar krijgsgevangenenkampen in Japan gezonden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.