A.F. Kok (bron: Stichting Herdenking Brabants Gesneuvelden)

Antonius Kok

1925 - 1947

Antonius wordt geboren op 13 mei 1925 in Nijmegen en woont in ’s-Hertogenbosch. Als vrijwilliger meldt hij zich in de zomer van 1945 in Harskamp voor militaire dienst bij het 1 Bataljon Regiment Stoottroepen, deels voortgekomen uit het voormalige Regiment Limburg en Commando Brabant van de Binnenlandse Strijdkrachten.

Op 27 september 1945, na enkele maanden opleiding, vertrekt Antonius met zijn onderdeel naar Wokingham in het Verenigd Koninkrijk voor verdere uitrusting. Vandaaruit wordt het regiment met de Alcantara naar Nederlands-Indië gezonden. De militairen worden daar ingezet om de rust en het Nederlandse gezag te herstellen, nadat op de archipel het revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd is losgebarsten. Vooral in de eerste maanden van de Bersiap-periode is de situatie er zeer chaotisch en lopen als vijand beschouwde ‘buitenlanders’ – Nederlanders, maar ook Britten, Chinezen en Japanners – het gevaar slachtoffer te worden van extreem geweld.

De Britse admiraal Lord Mountbatten, opperbevelhebber van het geallieerde South East Asia Command (SEAC), heeft met ingang van 2 november 1945 een landingsverbod uitgevaardigd voor Nederlandse troepen op Java en Sumatra, om te verhinderen dat het conflict escaleert in een grootschalige oorlog waar de gestationeerde Britse troepen dan in verzeild raken. De Alcantara wijkt uit naar het Britse Malakka, waar de Stoottroepen in Port Dickson het einde van het landingsverbod op 1 maart 1946 afwachten. Op 12 debarkeert Antonius in Semarang op Java.

In de daaropvolgende maanden wordt Antonius in Midden-Java ingezet voor patrouilles en zuiveringsacties langs de demarcatielijn. Ook tijdens de Eerste Politionele Actie van 21 juli tot 4 augustus 1947 is Antonius betrokken bij operaties in de omgeving van Semarang. Na afloop van de Actie krijgt het regiment Salatiga toegewezen voor beveiliging.

Daar sneuvelt Antonius op 14 november 1947. Hij is 22 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Candi in Semarang.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.