Gerardus de Kok (bron: L. de Kok)

Gerardus de Kok

1910 - 1946

Gerardus wordt geboren op 11 juli 1910 in Bergen op Zoom als zoon van Laurens Petrus de Kok en Helena Withagen. Hij woont in Bergen op Zoom en is getrouwd met Hendrica Krijntjes. Gerardus wordt genoemd als ploegcommandant van de Luchtbeschermingsdienst, de functie die hij mogelijk tijdens het uitbreken van de oorlog vevult.

Na het einde van de Duitse bezetting is Gerardus als korporaal aangesloten bij de Hulpverleningsdienst (HVD), een organisatie ter ondersteuning van het werk van de Opruiming- en Bergingsdienst (OBD) die na de oorlog wordt belast met het verwijderen van achtergebleven mijnen en munitie. Deze belangrijke taak brengt onvermijdelijk enorme risico’s met zich mee en regelmatig gaat het dan ook fout bij het afvoeren van munitie of het ontmantelen van landmijnen. Vooral mijnen die lang hebben gelegen, worden na verloop van tijd instabiel en komen bij de minste of geringste beroering tot explosie.

Gerardus komt om het leven op 2 april 1946 in Middelburg, vermoedelijk als gevolg van een munitie-ongeluk. Hij is 35 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op de rooms-katholieke begraafplaats Mastendreef in Bergen op Zoom.

Het inzetten van Nederlanders neemt na korte tijd drastisch af. De roep om dit werk door Duitse krijgsgevangenen te laten verrichten, wordt ondertussen steeds groter. Omdat de Conventie van Genève dergelijke inzet van krijgsgevangenen echter verbiedt, worden de Duitsers in krijgsgevangenschap beschouwd als ‘militair personeel dat zich heeft overgegeven’ en alsnog voor het ruimen van mijnen aangewend.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Laurens P.C. de Kok zei op 10 januari 2020

Vragen en nog eens vragen. Woonplaats was Bergen op Zoom.
Waarom had mijn vader geen militair graf en was hij begraven op een militair kerkhof? Waarom is zijn graf geruimd? Ik vind het jammer dat ik hier niet meer van geweten had. Heeft mijn vader ook een herdenking kruisje gehad. Ik zou nog zoveel van hem willen weten, maar ja moeder heef altijd haar mond gehouden.

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 14 januari 2020

Wat jammer dat je zo weinig weet over de begrafenis van je vader, Laurens. Ik kan me voorstellen dat je graag meer informatie zou willen hebben. Je zou je vragen denk ik het beste even voor kunnen leggen aan de Oorlogsgravenstichting: https://oorlogsgravenstichting.nl/contact. Bedankt voor je reactie en ik hoop dat je bij deze stichting toch wat meer te weten kunt komen. 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.