A. Vermeulen (bron: Oorlogsgravenstichting)

Antonius Vermeulen

1922 - 1946

Antonius wordt geboren op 30 augustus 1922 in Megen en woont in Oss. Als vrijwillig matroos dient hij bij de Koninklijke Marine in bevindt zich na het einde van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië. Vanwege het losgebarsten revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt hij daar voor de vervulling van zijn dienstverband ingezet om bij te dragen aan het herstel van de rust en het Nederlandse gezag. Voor hem als matroos betekent dit vooral het patrouilleren van de Indische wateren en het voorkomen dat de strijd door revolutionairen naar de afgelegen eilanden wordt gebracht. Ook verleent de Marine steun bij landingsoperaties langs de Javaanse kusten, uitgevoerd door de mariniers.

Op 19 november 1946 bevindt hij zich aan boord van de mijnenveger Hr. Ms. Walcheren, als deze in de Straat Makassar, nabij de havenstad Balikpapan op Borneo, op een achtergelaten Japanse zeemijn van de Tweede Wereldoorlog loopt. Bij de explosie gaat het schip verloren en komen twee bemanningsleden om het leven. Een van hen is Antonius; hij is 24 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Ria Venhovens zei op 19 september 2019

Dit is een Oom van mij het is de broer van mijn moeder

A zei op 19 september 2019

Dit is de broer van mijn vader ik ben naar hem genoemd

Profile picture for user Paul Huismans
BHIC Paul Huismans zei op 20 september 2019

Goed te zien dat hij in de familie nog voortleeft in de herinneringen. Was Antonius ook zijn roepnaam?

Ria Venhovens zei op 11 december 2021

Wie kan mij nog meer vertellen over mijn oom

Ria Venhovens zei op 11 december 2021

Of er bijvoorbeeld nog persoonlijke spullen gevonden zijn van hem

BHIC Hilde Jansma zei op 13 december 2021

Ria, meer dan dat we op deze pagina hebben staan, weten we zelf helaas niet. Hopelijk leest een ander familielid of kennis van Antonius jouw berichtjes nog, en kan hij/zij je wel nog verder helpen.

Eventueel kan je ook nog contact opnemen met het Ministerie van Defensie of de Koninklijke Marine. Zij weten mogelijk meer over dit incident en wat er later nog aan persoonlijke bezittingen opgedoken is.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.