Adrianus Vermeulen

1916 - 1943

Adrianus wordt geboren op 22 december 1916 in Veghel. Op het moment dat de Tweede Wereldoorlog voor Nederland uitbreekt, verblijft hij in Nederlands-Indië, waar hij als soldaat dient bij het KNIL.

Op 8 december 1941, een dag na de aanval op Pearl Harbor, verklaart de Nederlandse regering vanuit Londen Japan de oorlog. De Japanners grijpen dit aan om Nederlands-Indië binnen te vallen. De Nederlandse kolonie is vanwege zijn geostrategische positie en oliebronnen een van de belangrijkste doelen geworden voor de Japanners om Oost-Azië te kunnen overheersen. Tegen deze achtergrond wordt Adrianus ingezet bij de verdediging van de kolonie.

Na een veldtocht van drie maanden hebben de Japanners de belangrijkste strategische punten op de archipel ingenomen. Het KNIL, ernstig gehinderd door besluiteloosheid aan de top, biedt tegenstand, maar moet op 8 maart 1942 in Bandoeng capituleren. Adrianus wordt de volgende dag in de garnizoensstad Tjimahi krijgsgevangen genomen en samen met duizenden andere Nederlandse militairen naar de Javaanse kampen afgevoerd. Eind december 1942 wordt hij naar het vasteland van Zuidoost-Azië getransporteerd, waar hij als dwangarbeider wordt ingezet bij de aanleg van de Birma-spoorlijn. Daar komt hij uiteindelijk terecht in het Birmese kamp Tanbaya, op 53 kilometer van het westelijke eindpunt van de lijn in Thanbyuzayat.

Werken aan de ‘dodenspoorlijn’ betekent voor de gevangenen zeer lange dagen van extreem zwaar werk, terwijl ze blootstaan aan mishandelingen, ongelukken en tropische ziekten. Ondertussen lijden ze ernstig gebrek aan adequate voeding, schoon water, medicijnen, kleding en onderdak. Ook geallieerde bombardementen op de grotere kampen eisen vele slachtoffers. Duizenden krijgsgevangenen komen door deze ontberingen om het leven, of keren terug met permanent lichamelijk en geestelijk trauma.

Ook in Tanbaya zijn de leefomstandigheden slecht. Medicijnen zijn er nauwelijks en de barakken zijn door het vochtige, tropische klimaat overwoekerd en verrot. Door deze omstandigheden grijpt dysenterie snel om zich heen en eist in het najaar van 1943 in vier maanden tijd alleen al 660 dodelijke slachtoffers.

Een van hen is Adrianus. Hij wordt op 28 juni 1943 met dysenterie opgenomen in het hospitaalkamp, waar hij op 11 augustus van dat jaar aan bezwijkt. Adrianus is 26 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op de oorlogsbegraafplaats van Thanbyuzayat in Myanmar.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.