J.P. Vermetten (bron: J. Vermetten)

Jan Vermetten

1905 - 1940

Jan wordt geboren op 4 januari 1905 in Chaam als oudste van de acht kinderen van Wilhelmus Vermetten en Maria Kokx. Hij is landbouwer en is getrouwd met Anna Timmermans. Samen met hun vier kinderen wonen ze in Alphen.

Wanneer in het najaar van 1939 de oorlogsdreiging ook voor Nederland sterk lijkt toe te nemen, wordt Jan als dienstplichtig soldaat gemobiliseerd en ingedeeld bij het II-30 Regiment Infanterie, gelegerd in Neerkant als onderdeel van de Peel-Raamstelling.

Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen. Die eerste oorlogsdag verloopt voor Jan rustig. De hele dag door zien ze op grote hoogte talloze Duitse toestellen westwaarts overvliegen, maar de verdedigers aan de stelling hebben nog goede moed. De volgende dag, 11 mei, komt het bevel binnen dat de troepen zich moeten terugtrekken. Het bevel verrast de soldaten die namelijk nog geen enkel contact met de vijand hebben gemaakt en van plan waren om de stelling tot de laatste man te verdedigen.

Als ze later die dag in Someren aankomen, worden ze ingehaald door Duitse soldaten die in straatgevechten met de Nederlandse militairen terechtkomen. Zodra de Duitse voorhoede het dorp bereikt, krijgen de Nederlanders het bevel een tegenaanval te lanceren. Tijdens deze gevechten wordt Jan dodelijk getroffen in zijn buik, borst en hoofd. Hij overlijdt ter plaatse op 35-jarige leeftijd. Hij vindt zijn laatste rustplaats thuis in Alphen op het erehof van de rooms-katholieke begraafplaats.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Jac. Snijders zei op 18 december 2017

Vader: Wilhelmus Vermetten *Chaam 28-02-1870 - +Alphen en Riel 27-09-1954, arbeider (1898-1905), landbouwer (1906), werkman (1908), arbeider (1917)
Moeder: Maria Elisabeth Kokx *Chaam 20-12-1873 - +Alphen en Riel 04-02-1955
Broer: Petrus Johannes *Chaam 19-10-1906
Zus: Adriana *Chaam 06-05-1908
Er zijn tot 1917 vermoedelijk meer broers en/of zusters te Chaam geboren want op 14-05-1917 was er nog een doodgeboren jongetje.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 19 december 2017

Dag Jac. Bedankt voor de aanvullingen. Van een bezoeker heb ik inmiddels begrepen dat Jan in totaal 2 broers en 5 zussen had.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 30 januari 2018

Van Jan Vermetten is inmiddels ook een foto geplaatst.
In Jans stamboom komt ook A.J.H. (Dolf) Vermetten voor (7 februari 1896 - 18 juni 1945). Weliswaar geen Brabander, maar ook zijn verhaal zou niet vergeten mogen worden.
Dolf werd geboren in Rotterdam en woonde sinds 1919 in Nederlands-Indië, waar hij suikerplanter en beambte van het Binnenlands Bestuur (BB) was. Als KNIL-soldaat werd hij door de Japanners krijgsgevangen genomen en werd onder erbarmelijke omstandigheden als dwangarbeider ingezet bij de aanleg van de Pakanbaru-spoorlijn op Sumatra. Twee maanden voor de Japanse capitulatie overleed hij in het interneringskamp van Pakanbaru aan de geleden ontberingen.

Jana van den A… zei op 2 februari 2018

Wi jhebben nog een aanvulling van mijn gesneuvelde Vader Jan Vermetten ! Die had n.l. nog twee Broers ! Dat waren ome Piet , en ome Janus . En Vijf Zussen ! Dat waren tante Beth , tante Naan , tante Riek , tante Marie , en tante To ! Maar dat doodgeboren jongetje , dat weet ik dus niet meer ! Tot hier dan nog een korte aanvulling .

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 5 februari 2018

Bedankt voor de aanvulling, Jana! Ik ga het in zijn gegevens opnemen.

Jana van den A… zei op 26 juli 2018

Wij hadden graag dat onze naam er voluit bij geplubiceerď wordt ! Ben de oudste dochter van Jan Vermetten. En ik had een broer , ďie is inmiddels overleden ! (Was de oudste ) En heb nog 2 zussen . Dit was het dan dat ik nog toe wilden voegen , Met vriendelijke groeten familie van den Acker Vermetten .

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 27 juli 2018

Dag Jana, helemaal prima! De namen van alle kinderen heb ik er zojuist bij vermeld.

Jana van den A… zei op 24 mei 2019

Heel mooi dat allen brabantse ,maar ook iedere gesneuvelde soldaat nu een ere plaatstje krijgt !!!Zolang wij kunnen gaan we ook elk jaar naar de herdenking in Alphen Chaam ! En ook gaan er nog weer kinderen van ons mee naar toe ! Zoals gezegd Blijven Herdenken !!!!!!

Frans Meeuws zei op 21 juli 2020

Ik ben bezig om de gesneuvelden van 11 mei in Someren/Asten op te zoeken. ben in bezit van een uittreksel uit zijn overlijdensakte.
Interesse? Stuur uw mail naar bovenstaand adres

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.