Antonius Wagemans

1911 - 1946

Antonius wordt geboren op 10 augustus 1911 in Ginneken als vierde van de zes kinderen van Cornelis Wagemans en Geertruida Boekhoorn. Hij is soldaat, maar het is duidelijk of hij bij het KNIL of bij de Koninklijke Landmacht heeft gediend. Zodoende is niets met zekerheid te zeggen over zijn dienstverband in Nederland of Nederlands-Indië.

Twee dagen na de Japanse capitulatie van 15 augustus 1945 roepen Soekarno en Mohammed Hatta de onafhankelijkheid van Indonesië uit. Als kort daarop de Britten en Nederlanders aanstalten lijken te maken om het oude koloniale gezag te herstellen, breekt de periode van de Bersiap (‘wees paraat’) aan, waarin vooral buitenlanders en tot vijand verklaarde Europese en Indische Nederlanders slachtoffer worden van geweld en vervolging. Voor de vervulling van zijn dienstverband wordt Antonius ingezet om er de rust en het Nederlandse gezag te herstellen. Het is echter niet duidelijk of Antonius rechtstreeks vanuit Nederland is uitgezonden, of mogelijk vanuit Japanse krijgsgevangenschap opnieuw onder de wapenen is geroepen.

Admiraal Lord Mountbatten, opperbevelhebber van het South East Asia Command (SEAC), kondigt echter tot grote woede van de Nederlandse militairen voor hen een landingsverbod af voor Java en Sumatra. Hiermee wil hij voorkomen dat de chaotische situatie in de archipel escaleert in een grootschalige oorlog waar de dan nog gestationeerde Britse troepen in verzeild kunnen raken. Tot die tijd wordt Antonius gelegerd in Brits-Malakka, waar hij wordt ingedeeld bij de staf van de daar opgericht T-brigade.

Begin maart 1946 kan Antonius met de opheffing van het verbod debarkeren in Semarang, waar de T-brigade de posten van Britse eenheden overneemt en de daarna volgende maanden actief blijft.Op 2 augustus 1946 komt Antonius in Semarang om het leven. Vermoedelijk is hij in de strijd tegen de revolutionaire strijders om het leven gekomen, maar een ongeval valt ook niet uit te sluiten. Antonius is 34 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Candi in Semarang.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.