C.A.H. Wagtho (bron: Oorlogsgravenstichting)

Cor Wagtho

1921 - 1944

Cor wordt geboren op 10 september 1921 in Bergen op Zoom als zoon van Cornelis Wagtho senior en Maria Louisa Reijers. Hij woont in Tholen en is werkzaam als chauffeur. Tijdens de Duitse bezetting sluit hij zich aan bij het verzet in Tholen en Bergen op Zoom dat zich met name toelegt op het smokkelen van wapens en munitie. Ook zouden zij in januari 1944 verantwoordelijk zijn voor brandstichting in een Duitse opslagplaats.

Op 22 maart 1944 wordt Cor met vier verzetskameraden gearresteerd wegens zijn directe en indirecte betrokkenheid bij de sabotageacties van het verzet in de laatste maanden. In het bijzonder worden ze verdacht van deelname aan de overval van 4 maart 1944 op het distributiekantoor in Bergen op Zoom. Voor verhoor worden de verzetsleden dan vastgezet in de SD-Polizeigefängnis in Haaren.

In de nacht van 26 mei 1944 wordt het vijftal met negen andere verzetsstrijders uit de cel gehaald en door de Grüne Polizei naar de Loonse en Drunense Duinen vervoerd. Daar worden ze samen met veroordeelde verzetstrijders uit Tilburg en Groningen, in totaal veertien personen, in twee groepen van zeven personen naar twee grafkuilen in de bossen geleid. De ene groep na de ander wordt voor de kuilen opgesteld en doodgeschoten. Cor is 22 jaar geworden.

De lichamen van de gefusilleerde verzetsstrijders zijn ondanks meerdere grootscheepse zoekacties nooit gevonden. Vermoedelijk zijn de lichamen voor het einde van de bezetting door de Duitsers opgegraven en gecremeerd.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

oudesluijs zei op 13 juni 2018

zie andere opmerkingen Drunense Duinen/Kees Buuron, was ook bij mijn vader bekend.

Juul Böckling zei op 7 januari 2022

Wat fijn dat deze site bestaat! Heb informatie kunnen vinden over een ver familielid van mij, Cor Wagtho. Mijn vader was tijdens WOII in Duitsland te werk gesteld en vernam via post van zijn ouders over het overlijden van Cor. Uit de briefwisseling blijkt welke indruk zijn dood heeft gemaakt op de familie.
Met de informatie op uw site wordt voor mij duidelijker wat er precies is gebeurd met Cor.

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 7 januari 2022

Wat mooi om te lezen Juul, dat wij hieraan hebben mogen meewerken door deze website. We vinden het een eer om van al deze Brabantse gesneuvelden het levensverhaal te mogen optekenen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.