H.M.C. Waijers (bron: Oorlogsgravenstichting)

Henricus Waijers

1928 - 1950

Henricus wordt geboren op 2 december 1928 in Tilburg. Opgeroepen voor de dienstplicht, meldt hij zich bij de Koninklijke Landmacht en wordt voor de vervulling van zijn dienstverband naar Nederlands-Indië gezonden, om daar bij te dragen aan het herstel van de rust en het Nederlandse gezag.

Nadat in december 1949 de Soevereiniteitsoverdracht aan Indonesië is ondertekend, is de strijd beëindigd en maken de Nederlandse militairen zich op voor de reis terug naar huis. Het hele jaar 1950 staat nog in het teken van de repatriëring, het afvoeren van legermateriaal en sporadisch optreden, samen met de republikeinen, tegen de laatste verzetshaarden van islamitische strijdgroepen.

Behalve als gevolg van vijandelijk vuur van de rebellen en ongelukken in het verkeer of met munitie komen veel Nederlanders in de Oost om het leven aan tropische ziektes. Ook Henricus wordt in het voorjaar van 1950 getroffen. Na ontvangst van de Laatste Sacramenten wordt hij in kritieke toestand per vliegtuig terug naar Nederland gebracht, maar de geboden hulp mag niet meer baten. Henricus overlijdt op 26 april 1950 in het Centraal Militair Hospitaal in Utrecht. Hij is 21 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.