Bron: Trouw (editie Rotterdam) van 3 september 1945

Dirk Wakkee

1925 - 1944

Dirk Wakkee wordt op 9 januari 1925 geboren in Rotterdam, maar woont in Raamsdonksveer. Hij maakt gebruik van een vals persoonsbewijs om aan tewerkstelling in Duitsland te ontkomen. Met zijn ouders wordt hij op 16 juni 1944 uitgeschreven naar het Centrale Bevolkingsregister in Den Haag. Dirk sluit zich aan bij de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten en wordt voor de nacht van 16 op 17 november 1944 toegevoegd aan de Poolse legertroepen in Raamsdonksveer.

Die nacht is hij, in burgerkleding maar met een armband van de N.B.S., met een Poolse soldaat op verkenning. Bij de Nederlandse Hervormde kerk in Raamsdonk worden ze beschoten door Duitse militairen. De Duitsers laten de Poolse soldaat achter, hij overlijdt later aan zijn verwondingen. Maar Dirk nemen ze mee richting de Maas. Er zijn bloedsporen en Dirks alpinopet wordt later bebloed teruggevonden in de polder, dus mogelijk is ook hij gewond geraakt.

Daarna wordt het verhaal onduidelijk. Een line-crosser meldt dat hij gezien is in de Christelijke School in Almkerk, maar andere getuigen ontkennen dat. Een vrouw die als tolk is ingeschakeld hoort van een Duitse Oberst-Leutnant dat Dirk dood was toen hij per roeiboot aangekomen is in Peerenboom, bij Hank. Ze heeft zijn identiteitsbewijs en zijn stengun gezien op het bureau van de Duitse commandant. Andere getuigen hebben een bedekt lijk gezien in Peerenboom en ook een bietenschep met een dwarslatje in een loopgraaf, dat een tijdelijk graf lijkt aan te duiden. Maar of het daarbij om Dirk Wakkee gaat is onduidelijk. Een graf is er niet gevonden.

Van Dirk ontbreekt verder ieder spoor. Hij is 19 jaar als hij vermist raakt. In een advertentie in Trouw (editie Rotterdam) op 3 september 1945 verzoekt zijn familie nog om inlichtingen over Dirk, maar dat levert geen resultaat op. Zijn naam is vermeld op het Oorlogsmonument voor de gevallenen in Raamsdonksveer.

 

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.