H. van der Wal (bron: Oorlogsgravenstichting)

Henny van der Wal

1926 - 1945

Henny wordt geboren op 13 februari 1926 in Bergen op Zoom en woont ten tijde van de Duitse bezetting als student in Roosendaal. Nadat hij weigert de loyaliteitsverklaring te ondertekenen, onderneemt Henny in 1943 een poging om naar Engeland uit te wijken. Het volgende jaar wordt hij echter onderweg in Frankrijk gearresteerd en naar Duitsland afgevoerd.

Het is niet bekend naar welke kampen Henny vanaf dat moment is gedeporteerd, maar ook hij zal een zware en uiteindelijk fatale lijdensweg ondergaan. Uiteindelijk komt hij terecht in Vaihingen an der Enz, waar zich een buitenkamp bevindt van Natzweiler-Struthof in de Vogezen. Daar wordt Henny onder erbarmelijk slechte omstandigheden gedwongen tot extreem zwaar werk in de ijzige winterkou. Voeding, medicijnen en onderdak voor de gevangenen schieten schromelijk te kort en voortdurend lopen ze het risico slachtoffer te worden van de willekeur en stelselmatige mishandelingen van de bewakers. In hun verzwakte toestand lopen de gevangenen bovendien risico ernstig gewond te raken bij het zware, gevaarlijke werk. Ook besmettelijke ziektes kunnen in die omstandigheden snel om zich heen grijpen.

Voor Henny worden de geleden ontberingen uiteindelijk te veel. Hij bezwijkt op 28 januari 1945 aan de gevolgen van mishandeling, ondervoeding, uitputting en onderkoeling. Henny is 18 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

oudesluijs zei op 13 juni 2018

Na ontruiming Natzweiler zijn vele gevangenen terechtgekomen in bijkampen, o.a. Vaihingen in de buurt van Stuttgart. Is bekend of hij in Natzweiler heeft gezeten? Misschien contact met de "Natzweilers" vereniging?

D.M. Oudesluijs zei op 11 augustus 2019

Stolperstein Heuvellaan 18 Roosendaal.
HIER WOONDE
HENDRIK VAN DER WAL
GEBOREN 1926
VLUCHT 1943
GEARRESTEERD 1944
IN FRANKREICH
DACHAU
VERMOORD 28-1-1945
KAMP VAIHINGEN

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 12 augustus 2019

<p>Hallo Diete, het was inderdaad mijn aanname dat hij in Natzweiler had gezeten, maar hij komt niet voor op de <a href="http://www.natzweiler.nl/vriendenkring/namenlijst">lijst</a&gt; van gevangenen die door de Natzweiler Struthof Vriendenkring is gepubliceerd.</p>

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.