Antonius Wijman

Antonius Wijman

1911 - 1943

Antonius wordt geboren op 23 juli 1911 in Megen en woont in het Gelderse Wamel, waar hij werkt bij Meubelfabriek Wébé in Beneden-Leeuwen.

Op 29 april 1943 verordenen de Duitse autoriteiten dat alle Nederlandse oud-militairen zich alsnog voor krijgsgevangenschap moeten melden, vanwege de betrokkenheid van oud-officieren in het verzet. In reactie hierop breken spontaan de landelijke april-meistakingen uit, maar deze worden door hun gebrek aan centrale coördinatie snel en hardhandig door de Duitsers beëindigd.

Ook Antonius heeft het werk neergelegd en wordt daarvoor op 3 mei samen met acht collega’s gearresteerd en vastgehouden in Arnhem. Op 4 mei worden ze als represaille door het Standgericht in Arnhem ter dood veroordeeld. Het vonnis wordt diezelfde dag voor het vuurpeloton voltrokken op de Waterberg even buiten de stad. Als vergelding voor de april-mei-stakingen zouden daar in totaal negentien Gelderse stakers worden gefusilleerd.

Antonius is 31 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nationaal Ereveld in Loenen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 5 april 2023

Hartelijk dank voor het delen van deze informatieve link met achtergrondinformatie!

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.