Arnold Kientz

1916 - 1949

Arnold wordt geboren op 8 mei 1916 in Den Haag en woont in Breda. Als dienstplichtige komt hij in september 1946 op bij de Koninklijke Landmacht in Nijmegen en wordt hij ingedeeld bij het 3-2 Regiment Infanterie. Na een korte militaire opleiding vertrekt hij op 18 oktober 1946 met de Indrapoera naar Nederlands-Indië, als onderdeel van de 7 December Divisie. Hij behaalt de rang van kapitein.

Wegens het losgebarsten, revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt hij naar de Oost gezonden om daar als vervulling van zijn dienstplicht de rust en het Nederlandse gezag te herstellen. Na een zeereis van een maand gaat Arnold aan land in Batavia, waar hij wordt ingezet voor wachtdiensten en kleine zuiveringen in de omgeving.

In het vroege voorjaar van 1947 is Arnolds eenheid belast met de bewaking van de haven van Tandjong Priok; vanaf begin maart worden ze belast met de beveiliging van de konvooiweg Buitenzorg-Bandoeng. Arnold ziet actie ten tijde van de Eerste Politionele Actie in de omgeving van Soekaboemi en Cheribon; daarna wordt hij met het bataljon gelegerd in Tasikmalaja, van waaruit verschillende permanente en tijdelijke posten worden ingenomen en verschillende acties worden gevoerd tegen de revolutionairen.

Na het Renville-akkoord van januari 1948 keert de rust enigszins terug, maar islamitische strijders van Daroel Islam zetten de strijd tegen de Nederlandse troepen eigenhandig voort. Eind 1948 laait ook de strijd met de Indonesische revolutionairen weer op. Arnold sneuvelt op 16 januari 1949, tijdens patrouille in Soekarama tussen Soekaboemi en Bandoeng, als het bataljon weer betrokken wordt bij de zuiveringsacties in navolging van de Tweede Politionele Actie. Arnold is 32 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Menteng Pulo in Jakarta.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Ilonka Kientz zei op 10 februari 2021

Jammer dat ik nooit mijn opa heb kunnen ontmoeten 😢

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 11 februari 2021

Beste Ilonka, bedankt voor je reactie op het verhaal van je opa. Ik kan me goed voorstellen dat je het heel jammer vindt dat je hem nooit hebt kunnen ontmoeten. Werd in jouw familie veel over hem verteld? Mocht je nog aanvullingen hebben op ons verhaal, dan horen we dat natuurlijk graag!

ilonka Kientz zei op 25 februari 2021

Ik weet dat mijn vader nog het dagboek heeft van mijn opa waar heel veel lieve woorden in staan vlak voordat hij heen ging .

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 25 februari 2021

Wat ontzettend bijzonder en mooi dat je vader dit dagboek van je opa nog heeft. Dat moet vast van grote waarde zijn voor hem. Mocht hij hierin iets tegenkomen wat hij met ons zou willen delen, dan houden we ons natuurlijk aanbevolen. Hartelijk dank voor je reactie, Ilonka!

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.