J.B.A.M. Kieft (bron: Oorlogsgravenstichting)

Jacques Kieft

1920 - 1945

Jacques wordt geboren op 22 oktober 1920 in Baarn, als zoon van de katholieke banketbakker Jacobus Kieft en Wilhelmina Linthorst. Op jonge leeftijd helpt hij zijn vader in de bakkerij, maar geleidelijk aan ontwikkelt hij zich tot een enthousiast amateurkunstenaar en tekenaar. Samen met zijn broer Karel is hij actief in de katholieke jeugdbeweging en gaat werken als ontwerper en etaleur.

Als Jacques tijdens de Duitse bezetting de oproep krijgt om zich te melden voor de Arbeitseinsatz, de gedwongen tewerkstelling in Duitsland, besluit hij met zijn broer onder te duiken bij zijn oom, verzetsman Jan Linthorst in Oisterwijk. Daar zet Jacques zich in als hulpverlener voor de pilotenhulplijn; hij verzamelt bonnen en geld voor de onderduikers en vervoert samen met Jan Brunnekreef geallieerde piloten per fiets naar het verzet in Tilburg.

Begin juli 1944 worden Jan Linthorst en Jan Brunnekreef door de Duitsers gearresteerd en komt hun verzetswerk aan het licht. Op 19 juli wordt ook Jacques in het huis van zijn oom gearresteerd. Diezelfde dag wordt hij naar de SD-Polizeigefängnis in Haaren gebracht, waar hij wordt verhoord. Op 30 juli wordt Jacques overgebracht naar kamp Vught. Jan Linthorst en Jan Brunnekreef worden daar gefusilleerd.

Op dinsdag 5 september 1944, ‘Dolle Dinsdag’, wordt kamp Vught door de SS geëvacueerd. De mannelijke gevangenen worden naar concentratiekamp Sachsenhausen gestuurd. Ruim een maand lang wordt hij daar als dwangarbeider aan het werk gezet in de vliegtuigfabrieken van Heinkel-Werke Oranienburg. Half oktober 1944 wordt hij naar Neuengamme bij Hamburg gedeporteerd en doorgezonden naar het buitenkamp in Wittenberge, waar hij opnieuw als dwangarbeider in een fabriek wordt gezet. Als in februari 1945 het buitenkamp wordt geëvacueerd, keren de gevangenen terug naar Neuengamme. Begin april 1945 wordt Jacques op dodenmars gezet naar krijgsgevangenenkamp Sandbostel, waar hij levend, maar ernstig verzwakt aankomt. De gevangenen worden er aan hun lot overgelaten in een met prikkeldraad omzoomd gedeelte van het kamp. Medio april 1945 breekt een opstand uit onder de Sovjetgevangenen in het kamp. De opstand wordt aanvankelijk door de bewakers met extreem geweld neergeslagen, met honderden doden tot gevolg, maar op 29 april zou het kamp worden bevrijd. De bewakers zijn dan op de vlucht geslagen en hebben honderden gevangenen meegevoerd op dodenmars.

Wanneer en onder welke omstandigheden Jacques overlijdt, is niet bekend. Hij komt ergens in april 1945 in Sandbostel om het leven, mogelijk als gevolg van mishandeling en uitputting, of als slachtoffer van de opstand. Jacques is 24 jaar geworden.

Pas in de jaren vijftig wordt zijn lichaam in een massagraf geïdentificeerd; tot die tijd werd aangenomen dat Jacques wellicht aan boord van de Cap Arcona in de Lübecker Bocht was omgekomen. Jacques vindt zijn laatste rustplaats op het Nationaal Ereveld in Loenen. In Oisterwijk draagt sinds 2012 een park in de verzetswijk zijn naam.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

J. Kieft zei op 18 september 2019

Raar, om nog zoveel te denken aan een oom, die al jaren dood is. Jacques nooit gekend, maar wij denken aan u. Onze speurtocht in Sandborstel heeft niets nieuws meer opgeleverd
Wij blijven aan u denken.

Profile picture for user Paul Huismans
BHIC Paul Huismans zei op 18 september 2019

@ J. Kieft, dank voor de mooie woorden. Goed te zien dat hij nog voortleeft in de herinneringen.

Mark Kieft zei op 4 mei 2020

En zo ben je bezig met het uitzoeken van je stamboom op 4 mei tijdens de intelligente lock down en kom je dit verre familielid tegen. Bijzonder om te lezen en een mooi eerbetoon aan de mensen die zich voor onze vrijheid hebben ingezet. Maakt me stiekem ook een beetje trots, ook al is het hele verre familie.

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 7 mei 2020

Bedankt voor je reactie Mark en trots mag je zeker zijn.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.