C.E. Keurhorst (bron: Oorlogsgravenstichting)

Kees Keurhorst

1919 - 1945

Kees wordt geboren op 11 november 1919 in Rotterdam. Ten tijde van de Duitse bezetting is hij als marechaussee gestationeerd aan de Nederlandse zuidgrens bij Strijbeek. Als lid van de verzetsgroep rond Karst Smit en de familie Van der Heijden is hij vanuit die functie actief als hulpverlener aan neergestorte, geallieerde piloten. Samen met de andere leden van de groep regelt Kees voor hen onderduikadressen en begeleidt hij hen naar de grens, waar ze worden overgedragen aan het Belgische verzet.

Op 11 mei 1944 organiseert de Sicherheitsdienst (SD) van ’s-Hertogenbosch een razzia om op grote schaal verzetsstrijders te arresteren. Bij deze actie wordt ook Kees opgepakt en vastgezet. Hij wordt naar de Duitse kampen gedeporteerd en komt uiteindelijk terecht in Bergen-Belsen. In de laatste maanden van de oorlog wordt dit kamp door de Duitsers steeds meer als dumpplaats gebruikt voor zieke gevangenen van andere kampen. Zij die de transporten en dodenmarsen naar Bergen-Belsen overleven, worden hier aan hun lot overgelaten in de meest erbarmelijke omstandigheden. De gevangenen staan er bloot aan mishandelingen, willekeurige moordpartijen en lijden aan uitputting, uitdroging en ernstige ondervoeding. Door het totale gebrek aan hygiëne breekt in de maanden voor de bevrijding op 15 april 1945 vlektyfus uit wat duizenden gevangenen het leven kost. Na de bevrijding zouden er nog eens 14.000 slachtoffers bezwijken aan ziekte en de eerder geleden ontberingen. Kees is een van de slachtoffers voor wie de bevrijding uiteindelijk te laat kwam. Als overlijdensdatum wordt 31 mei 1945 genoemd. Hij is dan 25 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.