A.F.W. den Ouden (bron: Oorlogsgravenstichting)

Arnoldus den Ouden

1927 - 1949

Arnoldus wordt geboren op 27 november 1927 in Oud Gastel als zoon van Wilhelmus den Ouden en Rosalina Buron. Opgeroepen voor de dienstplicht, meldt hij zich bij de Koninklijke Landmacht. Vanwege het losgebarsten revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt hij voor de vervulling van zijn dienstverband naar Nederlands-Indië uitgezonden om daar bij te dragen aan het herstel van de rust en het Nederlandse gezag. Na aankomst in de Oost wordt hij als soldaat bij de verbindingstroepen van de T-brigade op Midden-Java ingedeeld.

De verbindingstroepen staan voor het lastige karwei een betrouwbaar communicatienetwerk op te zetten tussen het hoofdkwartier en de buitenposten. Dat netwerk, bestaande uit zowel lijn- als radioverbindingen, moet van de grond af aan opgebouwd worden, met een tekort aan personeel en goed materiaal. De Britse toestellen blijken ondeugdelijk en het vochtige, tropische klimaat is funest voor de batterijen. Om die reden wordt veelvuldig gebruik gemaakt van motorordonnansen. Daarnaast worden de verbindingstroepen ingezet bij de fysiek zware zuiveringsacties. Als na de Eerste en Tweede Politionele Acties het door de Nederlanders beheerste gebied aanzienlijk is uitgebreid, levert dit opnieuw problemen op voor de onderbezette verbindingstroepen. Over veel grotere afstanden moeten lijnen aangelegd en gerepareerd worden, wat vanwege de talrijke infiltraties en guerrilla-aanvallen bijzonder gevaarlijk is voor de kleine groepjes soldaten die hiermee worden belast.

Arnoldus sneuvelt op 15 november 1949 in Semarang tijdens de uitoefening van zijn plicht. Hij is 21 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Candi in Semarang.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.