Benjamin te Strake

1906 - 1944

Benjamin wordt geboren op 4 januari 1906 in Willemstad als zoon van Jan te Strake en Sara Verburgt. Als landbouwingenieur werkt hij op de landerijen van Dolok Sinoembah bij de stad Pematang Siantar in het noorden. Daarnaast heeft hij zich aangesloten bij de plaatselijke afdeling van de Landstorm.

Op 8 december 1941, een dag na de aanval op Pearl Harbor, verklaart de Nederlandse regering vanuit Londen Japan de oorlog. De Japanners grijpen dit aan om Nederlands-Indië direct binnen te vallen. Vanwege zijn natuurlijke oliebronnen en geostrategische ligging is de Nederlandse kolonie een van de belangrijkste doelen geworden om Oost-Azië te kunnen overheersen. Tegen deze achtergrond wordt Benjamin als sergeant van de stadswacht van Nijkerk (later Gunung Bayu geheten) ingezet voor de verdediging van Sumatra en valt onder opperbevel van het KNIL.

Na een veldtocht van drie maanden hebben de Japanners de belangrijkste strategische punten in de archipel ingenomen. Het KNIL biedt weerstand, maar wordt ernstig gehinderd door besluiteloosheid aan de top en miscommunicatie en capituleert op 8 maart 1942 in Bandoeng. Legercommandant Hein ter Poorten geeft de KNIL-eenheden die zich niet op Java bevinden echter onderhands de opdracht de capitulatie te negeren en de strijd tegen de Japanners onverminderd voort te zetten. Ook in Noord-Sumatra wordt dan nog felle tegenstand geboden. Zo duurt het nog tot 30 maart voordat Benjamin in Atjeh krijgsgevangen wordt genomen en wordt afgevoerd naar de kampen op Malaya (het vasteland van hedendaags Maleisië) en terug op Sumatra.

Op 25 juni 1944 wordt Benjamin met 1173 Nederlandse, Engelse en Australische krijgsgevangenen aan boord gebracht van het gevangenentransportschip Harugiku Maru 4, eerder de Van Waerwijck van de Koninklijke Paketvaart Maatschappij. Vanuit de kampen in Noord-Sumatra worden ze die dag in konvooi via Straat Malakka zuidwaarts getransporteerd voor dwangarbeid aan de Pakanbaroe-spoorlijn.

In de middag van de 26e, dichter onder de kust vaart, wordt het schip getroffen door twee torpedo’s van Britse onderzeeër HMS Truculent. De Harugiku Maru breekt door de inslagen in tweeën en zinkt binnen enkele minuten, met 178 doden tot gevolg, onder wie 113 Nederlanders. Van het konvooi worden verder nog een tanker en een korvette tot zinken gebracht. De overlevenden worden opgepikt en naar Singapore gebracht, waar nog eens 22 opvarenden later zouden bezwijken door opgelopen verwondingen, longontsteking en uitputting.

Benjamin is een van de 178 slachtoffers die de scheepsramp niet heeft overleefd. Hij is 38 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.