Bernardus Remmers

1903 - 1943

Bernardus wordt geboren op 16 augustus 1903 in Roosendaal als zoon van Emo Remmers en Stijntje Houwen. Als Bernardus zes jaar oud is, verhuist hij met zijn ouders naar Arnhem. Bernardus wordt na zijn schooltijd opgeleid tot ambtenaar bij het Binnenlands Bestuur in Nederlands-Indië vertrekt daar voor de oorlogsjaren naartoe. In Soerabaja op Java gaat hij werken als controleur bedrijfsreglementering voor de afdeling Nijverheid van het departement Economische Zaken. In Soerabaja meldt hij zich tevens voor de Landstorm.

Op 8 december 1941, een dag na de aanval op Pearl Harbor, verklaart de Nederlandse regering vanuit Londen Japan de oorlog. De Japanners grijpen dit aan om Nederlands-Indië direct binnen te vallen. Een verrassing is dit niet. Vanwege zijn natuurlijke oliebronnen en geostrategische ligging hebben de Japanners de Nederlandse kolonie al langer op het oog als een van de belangrijkste doelen om Oost-Azië te overheersen. Tegen deze achtergrond wordt Bernardus als sergeant van de Landstorm ingelijfd bij het KNIL en ingezet voor de verdediging van Java.

Na een veldtocht van drie maanden hebben de Japanners de belangrijkste strategische punten in de archipel ingenomen. Het KNIL biedt nog felle weerstand, maar ernstig gehinderd door besluiteloosheid aan de top en miscommunicatie, wordt het op 8 maart 1942 in Bandoeng gedwongen tot overgave. Twee dagen later wordt ook Bernardus in de binnenlanden van Java krijgsgevangen genomen en vervolgens met duizenden andere Nederlandse militairen afgevoerd naar de kampen. Later wordt hij voor dwangarbeid naar een van de kampen op Ambon of op de Molukken gedeporteerd.

Op 25 november 1943 wordt Bernardus samen met 411 Engelse en 136 Nederlandse krijgsgevangenen ingescheept op het Japanse transportschip Suez Maru, met bestemming Soerabaja. Het zijn allemaal zieke krijgsgevangenen uit de werkkampen op Ambon en de Molukken. Vier dagen later, de 29e, wordt de Suez Maru bij het eiland Kangean ten oosten van Madoera getorpedeerd door de Amerikaanse onderzeeër USS Bonefish. Het is bij de Amerikaanse bemanning niet bekend dat het schip honderden krijgsgevangenen vervoert. De meeste krijgsgevangenen komen door verdrinking in de scheepsruimen om het leven. De ongeveer 250 gevangenen die het schip wel weten te verlaten, worden door de Japanners in de reddingssloepen met mitrailleurs onder vuur genomen. Niemand van de 548 gevangenen aan boord heeft de ramp daardoor overleefd. Bernardus is een van de slachtoffers die in het water om het leven komen. Hij is 40 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.