Bert Kooij

1942 - 1962

Bert wordt geboren op 13 januari 1942 in Rotterdam en woont in ’s-Hertogenbosch. Hij komt op voor militaire dienst bij de Koninklijke Marine, waar hij als schrijver wordt aangesteld en reist af naar Nederlands-Nieuw-Guinea in het kader van de militaire bewaking van dit laatste koloniale bolwerk van Nederland in Zuidoost-Azië.

Nederlands-Nieuw-Guinea vormt een voortdurend bron van spanningen met Indonesië, dat de kolonie claimt als deel van zijn grondgebied. In de loop van de jaren vijftig neemt het aantal Nederlandse militairen sterk toe, met als gevolg dat de spanningen met Indonesië verder oplopen. Militaire incidenten, infiltraties en schermutselingen dragen eraan bij dat het conflict in 1962 dreigt uit te monden in een Indonesische invasie en grootschalige oorlog.

Onder toenemende internationale druk en vanwege het uitblijven van Amerikaanse steun draagt Nederland op 15 augustus 1962 zijn gezag over de kolonie over aan een interimregering van de VN die het land op 1 mei 1963 aan de Indonesische autoriteiten overdragen. In de daaropvolgende maanden worden de Nederlandse troepen op Nieuw-Guinea gerepatrieerd.

Bert bevindt zich op 25 september 1962 op de marinekazerne in de hoofdstad Hollandia (nu Jayapura), als hij per ongeluk in aanraking komt met hoogspanning. Hij wordt geëlektrocuteerd en verliest het bewustzijn door de schok. Medische hulp en kunstmatige beademing mogen niet meer baten. Bert overlijdt ter plekke op 20-jarige leeftijd en wordt thuis in ’s-Hertogenbosch op Orthen begraven.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.