Kruis van J. van der Kooij (bron: G. van Zundert)

Jacob van der Kooij

1907 - 1943

Jacob wordt geboren op 17 december 1907 in ’s-Hertogenbosch. Hij tekent voor militaire dienst bij het KNIL en vertrekt naar Nederlands-Indië, waar hij kapitein is bij de infanterie op Ambon.

Op 8 december 1941, een dag na de aanval op Pearl Harbor, verklaart de Nederlandse regering vanuit Londen Japan de oorlog. De Japanners grijpen dit aan om Nederlands-Indië direct binnen te vallen. Vanwege zijn natuurlijke oliebronnen en geostrategische ligging is de verovering van de Nederlandse kolonie voor de Japanners een van de belangrijkste doelen om Oost-Azië te overheersen. De aanval concentreert zich onder andere op het strategisch gelegen Ambon, dat de Japanners op het oog hebben als uitvalsbasis voor luchtaanvallen in Australië.

Op 30 januari 1942 vallen de Japanners het eiland aan, waar ze stuiten op verzet van het KNIL, gesteund door Amerikaanse en Australische troepen. De verdedigers hebben echter nauwelijks vliegtuigen tot hun beschikking en vooral de Nederlandse troepen zijn sinds het begin van de Duitse bezetting in Europa slecht uitgerust. De vierdaagse Slag om Ambon eindigt op 3 februari met een Japanse overwinning. De Nederlanders hebben zich al op 1 februari overgegeven, maar de Australiërs zetten de strijd door, wat na hun capitulatie wordt bestraft met de executie van krijgsgevangenen.

Jacob wordt na de Nederlandse overgave krijgsgevangen genomen en afgevoerd. Na de verovering van Flores wordt hij daar naar een van de drie krijgsgevangenkampen rond Maoemere getransporteerd. Daar wordt Jacob als dwangarbeider ingezet bij de aanleg van een vliegveld en de reparatie ervan na geallieerde bombardementen. Met honderden andere krijgsgevangenen wordt Jacob ondergebracht in zelfgemaakte barakken van bamboe en atap. Er is geen elektriciteit beschikbaar en aanvankelijk is de voedselvoorziening zeer slecht. De omstandigheden in de kampen op Flores leiden tot veel ernstig verzwakte en zieke gevangenen. Tussen april 1943 en april 1944 zouden er 380 gevangenen om het leven komen. Een van hen is Jacob; hij bezwijkt op 8 september 1943 op 35-jarige leeftijd. Hij vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Menteng Pulo in Jakarta.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.