Janus Kooken (bron: Heemkundekring 'De Baronie van Cranendonck')

Janus Kooken

1926 - 1949

Janus wordt geboren op 16 april 1926 in Budel en is als kajotter lid van de Katholieke Arbeidersjeugd. Vanwege de dienstplicht komt hij in het voorjaar van 1947 op bij de Koninklijke Landmacht in Steenwijk, waar hij als soldaat wordt ingedeeld bij 4-9 Regiment Infanterie. Wegens het losgebarsten, revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt hij voor de vervulling van zijn dienstverband naar Nederlands-Indië gezonden, om daar de rust en het Nederlandse gezag te herstellen. Op 20 juni 1947, na enkele maanden militaire opleiding, vertrekt Janus aan boord van de Sloterdijk naar de Oost en debarkeert na een zeereis van bijna een maand in Batavia. Daar wordt hij aanvankelijk gelegerd in Meester Cornelis. Tijdens de Eerste Politionele Actie van 21 juli tot 4 augustus 1947 heeft Janus met zijn eenheid wachtdienst in Batavia bij onder andere het paleis van de luitenant-gouverneur-generaal en de gevangenissen Glodok en Struiswijk. Ook na de Eerste Politionele Actie blijft Janus in de omgeving van Batavia, waar hij nu en dan wordt ingezet voor patrouilles en zuiveringen in de omgeving.

In het najaar wordt Janus gelegerd in de sector Tangerang bij Batavia en vervolgens naar Wanaredja in Midden-Java. Na het Renville-akkoord breken een aantal rustige maanden aan waarin het bataljon veel met de artillerie en de huzaren samen oefent. De infiltraties nemen vanaf augustus weer toe, zodat Janus weer veelvuldig op patrouille wordt gezonden.

Tijdens de Tweede Politionele Actie van 19 december 1948 tot 5 augustus 1949 neemt het bataljon het zwaar gehavende Solo in en onderneemt vandaaruit zuiveringsacties in de omgeving. Voor het bataljon breekt een zware tijd aan; het beveiligen van de wegen verloopt ook met ondersteuning van het KNIL door de vele aanvallen en hinderlagen moeizaam. Uiteindelijk wordt het bataljon als reserve ingezet bij onder andere Semarang, Tegal, Djokjakarta en Klaten.

Op 24 mei 1949 rijdt Janus uit om te fourageren in de buurt van Klaten, als voor en achter de wagen plots mijnen tot ontploffing worden gebracht. Een van de rondvliegende scherven verwondt Janus zo ernstig aan zijn rug, dat hij op slag wordt gedood. Janus is 23 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Candi in Semarang.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.