Henricus Koolen

1920 - 1940

Henricus wordt geboren op 28 september 1920 in Eindhoven, waar hij aan de slag gaat bij Philips. Als ook voor Nederland de oorlogsdreiging toeneemt, wordt eind augustus 1939 de algehele mobilisatie van de Nederlandse strijdmachten afgekondigd. Henricus komt als dienstplichtige op bij de Koninklijke Landmacht en wordt als soldaat ingedeeld bij 2-I Depot Motordienst.

Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen. De landsverdediging stort binnen een paar dagen in, maar rond de Grebbeberg wordt nog fel verzet geleverd. Op 13 mei 1940 raakt Henricus hier op de weg tussen Rhenen en Achterberg zwaar gewond door een luchtaanval of artilleriebeschieting. Hij wordt naar een hulppost gebracht en vervolgens binnengebracht in Rhenen. Daar bezwijkt hij aan zijn verwondingen. Henricus is 19 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op Militair ereveld Grebbeberg.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.