Cees Picokrie (bron: coll. M. Raaijmakers)

Cees Picokrie

1924 - 1945

Cees wordt geboren op 19 december 1924 in Tilburg als zoon van Antoon Picokrie en Louise Verheijden. Hij is huisschilder van beroep en woont in Tilburg. Cees blijft ongetrouwd.

Tegen het einde van de Duitse bezetting in Nederland is hij als soldaat aangesloten bij de Prinses Irene Brigade die aan geallieerde zijde oprukt om na de bevrijding van het zuiden ook de rest van Nederland van de Duitse onderdrukking en de daarmee samenhangende Hongerwinter te verlossen.

In de nacht van 24 op 25 april 1945 steken onderdelen van de brigade de Maas bij Hedel over en vestigen er een bruggenhoofd. Cees neemt als brenschutter deel aan de actie en wordt in de vroege ochtend van de 25e door Duits vuur dodelijk getroffen. Hij overlijdt ter plaatse. Cees is 20 jaar geworden en wordt thuis in Tilburg begraven. Voor zijn verdienste is hem postuum de Bronzen Leeuw toegekend.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.