Christiaan Hollebrands

1918 - 1944

Christiaan wordt geboren op 20 mei 1918 in Ede, waar hij ook opgroeit. Als dienstplichtige komt hij op 19-jarige leeftijd op bij de infanterie van de Koninklijke Landmacht in Ede en wordt geselecteerd voor opleiding tot sergeant. Na afloop van zijn dienstplicht tekent hij voor zes jaar bij.

Als het Duitse leger op 10 mei 1940 Nederland binnenvalt, is Christiaan met zijn bataljon aan de oostgrens ingezet voor de landsverdediging. Hij slaagt er niet in om de IJssel over te steken en wordt krijgsgevangen genomen en afgevoerd. Omdat Hitler de Nederlandse bevolking voor de Duitse zaak wil winnen, worden twee maanden later alle Nederlandse krijgsgevangenen weer in vrijheid gesteld en teruggezonden naar Nederland. Vervolgens wordt het leger gedemobiliseerd. Christiaan gaat op 14 juli 1940 met groot verlof, maar krijgt als oud-militair de mogelijkheid om in dienst te gaan bij de Marechaussee. Christiaan maakt van het aanbod gebruik en wordt als wachtmeester aangesteld.

Bij de uitoefening van zijn functie krijgt Christiaan steeds meer gewetensbezwaren. Immers werkt hij nu in dienst van de Duitse bezetter en hoewel veel marechaussees uit plichtsbesef jegens Nederland aanblijven, wordt de Marechaussee net als andere politiediensten door de Duitsers onder druk gezet om te collaboreren. Als Christiaan in juli 1943 moet helpen bij de arrestatie van joodse inwoners, weigert hij en besluit met medeneming van zijn uniform en dienstwapen onder te duiken. De Sicherheitsdienst (SD) begint een zoekactie en gijzelt een maand later zelfs voort korte tijd de vader van Christiaan, maar Christiaan laat zich niet zien.

Hij is naar zijn broer Joop in Sliedrecht vertrokken, van waar hij zich bij een groep onderduikers in de Biesbosch aansluit. Ook wordt hij daar lid van een Knokploeg en is direct betrokken bij overvallen en sabotageacties. Op 23 september 1944, drie weken voor de bevrijding van de streek, mislukt in Werkendam een overval op Duitse soldaten. Christiaans revolver weigert en hij wordt ter plekke doodgeschoten. Christiaan is 26 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.