C.P. de Nijs (bron: H. Bredewolt)

Cornelis de Nijs

1909 - 1940

Cornelis wordt geboren op 31 juli 1909 in Roosendaal. Als dienstplichtige wordt hij opgeroepen voor militaire dienst bij de Koninklijke Landmacht, waar hij uiteindelijk met de rang van sergeant wordt ingedeeld bij de pontonniers. In dit verband is Cornelis in ieder geval actief als hij vanwege de toenemende oorlogsdreiging in 1939-1940 wordt gemobiliseerd. Als onderdeel van de verdediging van de Vesting Holland wordt hij met zijn eenheid in Dordrecht gestationeerd.

Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen. De Luftwaffe vliegt voor de troepen op de grond uit om strategische punten verderop in Holland met parachutisten in te nemen en zo de Nederlandse staf en regering tot snelle overgave te dwingen.

Die eerste dag komt het direct tot felle gevechten in Dordrecht, waar parachutisten de verkeersbrug hebben ingenomen. Cornelis wordt met zijn compagnie uitgezonden om de brug te heroveren, maar na een zwaar vuurgevecht trekt de compagnie zich terug. Een gedeelte van de groep komt in de omgeving van het Sportfondsenbad terecht, onder wie waarschijnlijk ook Cornelis. Hij sneuvelt in de vuurgevechten die vanaf daar met de parachutisten plaatsvinden. Cornelis is 30 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op Militair ereveld Grebbeberg te Rhenen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.