C. Hooijen (bron: Oorlogsgravenstichting)

Cornelis Hooijen

1926 - 1949

Cornelis wordt geboren op 19 januari 1926 in Tilburg. Als dienstplichtige van de lichting 1946 komt hij op bij de Koninklijke Landmacht in Maastricht, waar hij als soldaat wordt ingedeeld bij de Ondersteuningscompagnie van het 4-6 Regiment Infanterie. Na een opleiding van drie maanden vertrekt hij met zijn eenheid aan boord van Sloterdijk naar Nederlands-Indië voor de vervulling van zijn dienstplicht. Vanwege het losgebarsten geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt hij daar ingezet voor het herstel van de orde en het Nederlandse gezag. Na een zeereis van bijna een maand komt Cornelis op 16 juli 1947 aan in Batavia, nadat onderweg de eindbestemming is gewijzigd (het bataljon zou aanvankelijk naar Makassar op Celebes worden gezonden).

Op Java wordt zijn eenheid ingezet voor patrouille- en wachtdiensten in en rond Semarang; later volgt deelname aan zuiveringsacties als onderdeel van de W-brigade ten zuiden van Brebes en op de noordhellingen van de Slamet-vulkaan. Eind 1947 rolt het bataljon een belangrijke organisatie van de revolutionaire strijdmacht op bij Kadjen, nadat het geweld daar opnieuw is opgelaaid.

Tijdens de Tweede Politionele Actie trekt Cornelis met zijn bataljon via Bandjarnegara op naar Wonosobo en stuit daarbij op zeer heftig verzet van de revolutionairen. Ook na de Tweede Politionele Actie gaan de zuiveringsacties op Java onverminderd door. Cornelis sneuvelt op 8 juni 1949, tijdens een van de latere militaire operaties, bij Patajasa in het regentschap Banjoemas. Hij is 23 jaar geworden en is begraven in Bandung op het Nederlands ereveld Pandu.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.