Johannes van Hooijdonk

1915 - 1945

Johannes wordt geboren op 9 juli 1915 in Woensdrecht als zoon van Henricus van Hooijdonk en Johanna Koeijvoets. Na het einde van de Duitse bezetting is hij als soldaat aangesloten bij de Mijnopruimingsdienst dat achtergebleven mijnen en munitie onschadelijk maakt. Deze belangrijke taak brengt onvermijdelijk enorme risico’s met zich mee en regelmatig gaat het dan ook fout bij het ontmantelen van landmijnen. Vooral mijnen die lang hebben gelegen, worden na verloop van tijd instabiel en komen bij de minste of geringste beroering tot explosie.

Johannes komt om het leven op 24 juli 1945 in Bergen op Zoom, vermoedelijk tijdens een dergelijke ontmantelingsactie. Hij is 30 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op de rooms-katholieke begraafplaats Nieuw-Borgvliet in Bergen op Zoom.

Het inzetten van Nederlanders neemt na korte tijd drastisch af. De roep om dit werk door Duitse krijgsgevangenen te laten verrichten, wordt ondertussen steeds groter. Omdat de Conventie van Genève dergelijke inzet van krijgsgevangenen echter verbiedt, worden de Duitsers in krijgsgevangenschap beschouwd als ‘militair personeel dat zich heeft overgegeven’ en alsnog voor het ruimen van mijnen aangewend.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.