Cornelis Rombouts

1889 - 1942

Cornelis wordt geboren op 4 april 1889 in Zundert en woont in het Limburgse Nieuwenhagen, waar hij werkt als grindhandelaar. Tijdens de Duitse bezettingsjaren is hij niet aangesloten bij een verzetsgroep, maar hij is wel een lezer van illegale, linkse bladen zoals De Waarheid en De Vonk. Dit wordt hem in 1942 noodlottig.

Eind mei van dat jaar wordt in Schaesberg een man gearresteerd op verdenking van diefstal. Als de agenten zien dat hij een afbeelding van Lenin en een exemplaar van het illegale, communistische blad De Vonk bij zich heeft, wordt de zaak overgedragen aan de Sicherheitsdienst (SD) in Maastricht. Tijdens huiszoeking bij de arrestant wordt een namenlijst aangetroffen van lezers, contributiebetalers en personen die bij een communistische groepering zijn betrokken. Het blijken allemaal inwoners te zijn van Schaesberg, Nieuwenhagen en Ubach over Worms aan de grens. De NSB-burgemeesters van deze drie plaatsen organiseren na bekendmaking van dit nieuws op 30 en 31 mei een massa-arrestatie. Ook Cornelis wordt dan opgepakt overgebracht naar de SD in Maastricht, waar hij met zestien andere arrestanten aan gewelddadig verhoor wordt onderworpen.

Uiteindelijk worden de gevangenen naar Duitsland gedeporteerd, waar een deel van hen in Neuengamme terechtkomt; Cornelis wordt naar concentratiekamp Buchenwald gezonden. Daar bezwijkt hij op 2 december 1942 als gevolg van ondervoeding, uitputting en ernstige mishandeling. Cornelis is 53 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.