Cornelis Struijs

1911 - 1940

Cornelis wordt geboren op 2 september 1911 in Ginneken. Als in het najaar van 1939 de oorlogsdreiging ook voor Nederland sterk toeneemt, wordt hij als dienstplichtig soldaat onder de wapenen geroepen bij de infanterie. Voor de landsverdediging wordt hij begin mei 1940 gelegerd aan de Peeldivisie, waar zijn bataljon het vak tussen Helmond en Nederweert langs de Zuid-Willemsvaart bewaakt.

Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen en breekt die eerste dag van de oorlog door de voorste verdedigingslinie langs de Maas heen. De volgende dag komt de eerste Duitse verkenningsgroep tussen Asten en Someren aan bij de verkeersbrug met sluis over de Zuid-Willemsvaart en opent het vuur op de Nederlandse verdedigers. Cornelis is een van de twaalf Nederlanders die bij deze gevechten van 11 mei langs het kanaal sneuvelen. Hij komt om het leven bij de Steegstraat in Someren. Cornelis is 28 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Militair ereveld Grebbeberg in Rhenen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.