C.J. van Eekelen (bron: Oorlogsgravenstichting)

Cornelis van Eekelen

1919 - 1946

Cornelis wordt geboren op 5 juli 1919 in Dinteloord. Hij is getrouwd met Maria Bovendeaard en samen wonen ze met hun kind in Apeldoorn. In de zomer van 1946 wordt hij opgeroepen om zich als dienstplichtige te melden bij de Koninklijke Landmacht in Roermond, waar hij wordt ingedeeld bij het 3-11 Regiment Infanterie.

Vanwege het losgebarsten revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd zal Cornelis voor de vervulling van zijn dienstverband naar Nederlands-Indië worden gezonden om daar bij te dragen aan het herstel van de rust en het Nederlandse gezag. Cornelis wil zijn plicht niet verzaken, maar het afscheid van zijn jonge gezin valt hem bijzonder zwaar.

Half oktober 1946 vertrekt hij met de Kota Baroe naar de Oost, waar hij een maand later aan land gaat in Makassar op Celebes. Direct na aankomst wordt Cornelis ingezet voor bewakingsdiensten rond de stad.

Op 28 november 1946 loopt Cornelis wacht bij het PTT-station Matoe Angin. Per ongeluk komt hij dan in aanraking met de onder hoogspanning staande omrastering en wordt geëlektrocuteerd. Zwaar gewond en in kritieke toestand wordt hij binnengebracht in het militair hospitaal, maar de geboden hulp mag dan niet meer baten. Hij bezwijkt dezelfde dag nog aan zijn verwondingen, op 27-jarige leeftijd. Hij is dan nog geen twee weken in Indië.

Cornelis vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Candi in Semarang.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Henk van Eekelen zei op 11 oktober 2019

Ik ben een zoon van Cornelis van Eekelen.

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 15 oktober 2019

Bedankt Henk, voor je reactie. Wat moet dat moeilijk geweest zijn om op zo'n jonge leeftijd en op deze manier je vader te moeten missen. Wat een intens verdriet.

Ben je nog wel eens in de gelegenheid geweest om zijn graf te bezoeken?

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.