D.W. van Ouwerkerk (bron: Nationaal Monument Kamp Vught)

Dick van Ouwerkerk

1917 - 1944

Dick wordt geboren op 17 mei 1917 in Rotterdam en woont in Breda, waar hij werkt als bedrijfsleider. Van zijn vader neemt hij de overtuiging over dat de Duitse bezetting op iedere mogelijk manier bevochten moet worden. Beide gaan zich dan ook actief inzetten voor het verzet als leden van de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers (LO).

Vader Van Ouwerkerk wordt in 1942 door de Duitsers gearresteerd en als gijzelaar vastgezet in de SD-Polizeigefängnis in Haaren. Zodra hij weer in vrijheid wordt gesteld, pakt hij zijn verzetswerk weer op. Zijn accountantskantoor dient daarbij als vergaderplaats voor de lokale LO-afdeling. Ook Dicks broer Koos sluit zich in deze periode aan bij de ondergrondse. Dick houdt zich ondertussen bezig met het drukken en verspreiden van de illegale krant Trouw in de omgeving van Etten-Leur en met het vervaardigen van valse persoonsbewijzen voor onderduikers.

Op 19 juli 1944 bezoekt Dick met zijn verloofde Ilse een ondergedoken Engelse agent van wie ze nog een vingerafdruk moeten hebben. De Sicherheitsdienst (SD) is echter op de hoogte van de verblijfplaats van de Engelsman. Mogelijk heeft hij te lang van zijn radio gebruikgemaakt, zodat hij uitgepeild kon worden, maar het wordt niet uitgesloten dat de Engelsman mogelijk een dubbelagent is. De SD wacht Dick in ieder geval op voor de woning en arresteert hen. Ze worden naar Dicks ouderlijk huis in Breda gebracht, waar de SD een grote stapel Trouw-kranten aantreft. Ilse weet dan te ontsnappen en waarschuwt de familie die onmiddellijk onderduikt. Dick is ondertussen binnengebracht in het Huis van Bewaring in ’s-Hertogenbosch waar hij onder zware martelingen wordt verhoord. Hij laat echter niets los.

Op 11 augustus 1944 wordt Dick naar kamp Vught getransporteerd. Direct na aankomst wordt hij daar dezelfde dag nog gefusilleerd. Dick is 27 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Wensing- van O… zei op 27 maart 2022

Dit was een volle neef van mijn vader. Ik heb dit verhaal ook van mijn vader gehoord. Hoe is het leven verlopen van zijn verloofde Ilse? Want daar heb ik nooit iets over gehoord. Weet wel dat hij in Breda woonde.
Een andere neef van mijn vader Jacobus van Ouwerkerk heeft in 1929 (was 10 jaar toen) de 1e steen gelegd van huize de Werve in Breda Ginneken. Zelf ben ik van na de oorlog.

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 28 maart 2022

Beste Mw. Wensing-van Ouwerkerk, hartelijk dank voor uw reactie. Het is ons helaas niet bekend hoe het met zijn verloofde Ilse verder gegaan is. Ik kan me voorstellen dat dat u erg interesseert. Misschien kunnen andere lezers van deze website u met meer informatie van dienst zijn.

 

Wensing- van O… zei op 11 april 2022

Graag zou ik willen weten of er nog nazaten zijn van de familie van Ouwerkerk Dirk Willem was een neef van mijn vader Pieter Johannes van Ouwerkerk
Mijn opa Willem Gijsbertus kwam uit een groot gezin.

BHIC Hilde Jansma zei op 12 april 2022

Helaas hebben we daar zelf geen kijk op. Hopelijk komt een familielid uw bericht tegen en kan u op die manier nog in contact komen met andere nazaten van de familie Ouwerkerk.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.