Dirk Kats (bron: G.J. Valckx)

Dirk Kats

1922 - 1946

Dirk wordt geboren op 30 augustus 1922 in Willemstad als jongste in een gezin van acht kinderen en woont in Chaam. Als vrijwilliger meldt hij zich in 1945 voor militaire dienst bij de Koninklijke Landmacht in Sittard, waar hij wordt ingedeeld bij het oorlogsvrijwilligersbataljon II-6 Regiment Infanterie. Na een training van vier maanden vertrekt hij naar Wokingham in het Verenigd Koninkrijk voor verdere training, om op 28 oktober 1945 met de Nieuw Amsterdam naar Nederlands-Indië af te reizen voor de vervulling van zijn dienstverband.

Wegens het losgebarsten revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt Dirk als onderdeel van een krijgsmacht van uiteindelijk in totaal 200.000 Nederlandse militairen naar de kolonie gezonden om er het Nederlandse gezag en de rust te herstellen.

De Britse admiraal Lord Mountbatten, opperbevelhebber van het geallieerde South East Asia Command (SEAC), heeft echter met ingang van 2 november 1945 een landingsverbod uitgevaardigd voor Nederlandse troepen op Java en Sumatra, om te verhinderen dat het conflict escaleert in een grootschalige oorlog waar de gestationeerde Britse troepen dan in verzeild raken. De Nieuw Amsterdam wijkt in plaats daarvan uit naar Morib Beach in Brits-Malakka, waar de Nederlandse troepen de opheffing van het landingsverbod afwachten. Begin maart 1946 kan Dirk debarkeren in de haven van Semarang op Java. Vandaaruit neemt hij deel aan verschillende patrouilles in het achterland.

Op 19 juni 1946 neemt Dirk deel aan zijn eerste grote militaire actie. Hij is doodsbang en als de sectie voorwaarts moet, durft hij zich haast niet op te richten. Zodra hij de moed heeft om zich op te richten, beweegt hij zich niet snel genoeg naar voren. Juist dan wordt hij levensgevaarlijk getroffen door een kogel in het hoofd. De hospik blijft bij de bewusteloze Dirk achter om hem en vier andere gewonden te verbinden, terwijl de rest van de sectie verder optrekt. Onderweg in de Rode Kruiswagen naar het ziekenhuis in Semarang komt Dirk weer bij en tegen de avond is hij weer aanspreekbaar. Op vrijdag 21 juni wordt hij in het ziekenhuis geopereerd, maar tijdens de behandeling treden complicaties op die hem fataal worden. Dirk overlijdt diezelfde dag nog in het ziekenhuis. In zijn handen houdt hij nog de foto van zijn vriendin vast. Dirk, het eerste Chaamse slachtoffer van de oorlog in Nederlands-Indië, is 23 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Candi in Semarang.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.