Fokko Groen (bron: coll. M. Raaijmakers)

Fokko Groen

1915 - 1940

Fokko wordt geboren op 22 juni 1915 in Leiden en woont in ’s-Hertogenbosch. Hij meldt zich voor militaire dienst en wordt als luitenantvlieger en waarnemer ingedeeld bij het Luchtvaartregiment. Op 10 mei 1940, als het Duitse leger Nederland is binnengevallen, krijgt Fokko het bevel om met zijn bommenwerper T-V no. 862 het Rotterdamse vliegveld Waalhaven te bombarderen, zodat het voor de Duitsers onbruikbaar wordt. Drie bommenwerpers, begeleid door een eskadron jagers, voeren de opdracht uit, maar zodra ze terugkeren, worden ze door Duitse jagers aangevallen. Fokko’s toestel wordt samen met een andere bommenwerper getroffen en stort neer bij Oud-Beijerland. Op een na komen alle bemanningsleden van beide toestellen in de crash op die eerste Nederlandse oorlogsdag om het leven. Fokko is 24 jaar geworden en wordt vanwege zijn inzet postuum geëerd met het Vliegerkruis.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Marlies Groen zei op 20 juni 2019

Fokko Groen was mijn grootvader die ik nooit gekend heb. Hij was getrouwd met Alberta de Groof. Zij was hoogzwanger van mijn vader op het moment dat hij omkwam op 10 mei 1940, Zij kreeg haar zoon Fokke Hendrik Groen (jr,) op 6 juni 1940,

Fokko Groen had nog een broer : Yme Groen. Yme Groen was 5 jaar jonger dan Fokko. Hij is later getrouwd met Alberta de Groof. Mijn vader mocht kiezen of hij hem Papa of Oom wilde noemen.

Fokko was een piloot en is tijdens de aanval van de Duitsers de lucht in gestuurd met een bommenwerper. zonder beschermende vliegtuigformatie Hij is neergeschoten voordat hij zijn missie heeft kunnen voltooien. Ze hebben later alleen een geplette trouwring teruggevonden van Fokko Groen. Dit is het verhaal wat mijn Opa Yme altijd vertelde.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.