Francis Strik

1923 - 1944

Francis wordt geboren op 30 oktober 1923 in Asten. Tijdens de Duitse bezettingsjaren is hij distributieambtenaar in Asten en verstrekt samen met collega Jeff van der Heijden onder politiebegeleiding distributiekaarten in de regio. Omdat het inwoneraantal in de dorpen niet voortdurend gelijk is, houden ze soms distributiekaarten over die bij het verzet belanden. Enkele collaborateurs in Asten houden in het geheim bij waar de overgebleven kaarten naartoe worden gebracht; de lijsten worden vervolgens doorgespeeld naar de Duitsers, die vervolgens invallen doen bij de genoemde adressen.

In de ochtend van 7 oktober 1943 wordt zo ook Francis tijdens een razzia door de Sicherheitsdienst (SD) thuis opgepakt, samen met Jeff. Beiden zouden te veel voedselbonnen in huis hebben gehad. Ze worden naar Eindhoven gebracht, waar ze hardhandig worden verhoord. Daarna worden ze afgevoerd naar kamp Vught.

Uiteindelijk worden Francis en Jeff aan het werk gezet op de vliegbasis in Gilze en Rijen, waar een buitencommando van kamp Vught wordt geopend ten behoeve van het herstel van bomkraters op de landingsbaan en het graven van sloten. De gevangenen verblijven daar in een hangar. Contact met de buitenwereld is er nauwelijks mogelijk en de voedselpakketten die de gevangenen van het Rode Kruis ontvangen, zijn vaak van tevoren al door de Duitsers leeggehaald.

Op 28 januari 1944 wordt Francis bevolen om tijdens de mars naar de werkplaats buiten de rij te treden. Hij wordt onmiddellijk daarna doodgeschoten, als voorbeeld om andere gevangenen ervan te weerhouden een vluchtpoging te ondernemen. Francis is 20 jaar geworden.

De familie krijgt te horen dat Francis ‘op de vlucht’ is neergeschoten, een van de verhullende doodsoorzaken die de Duitsers standaard naar buiten brengen om het overlijden van een gevangene te verklaren.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.