Franciscus Grippeling

1916 - 1942

Franciscus wordt geboren op 30 december 1916 in Tilburg en woont in Nederlands-Indië, waar hij dient als infanteriesoldaat bij het KNIL. Op 17 februari 1942 bevindt hij zich aan boord van het S.S. Sloet van der Beele, een lijnschip van de Koninklijke Paketvaart Maatschappij, dat Nederlandse troepen transporteert van het eiland Biliton naar Java. Het schip wordt daarbij geëscorteerd door Hr. Ms. Van Nes.

Om een uur ’s middags zetten Japanse bommenwerpers de aanval op de twee schepen in. Als eerste wordt de trage Sloet van der Beele onder vuur genomen. Na een voltreffer zinkt het stoomschip. Vijf opvarenden komen daarbij om het leven, onder wie Franciscus. Hij is 25 jaar geworden.

De Van Nes weet nog twee uur lang de Japanse aanvallen af te slaan, maar zinkt uiteindelijk ook, met 68 slachtoffers tot gevolg.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.