F. Nefs (bron: Oorlogsgravenstichting)

Franciscus Nefs

1892 - 1940

Franciscus wordt geboren op 16 oktober 1892 in Halsteren als oudste van de tien kinderen van Pieter Jan Nefs en Johanna van der Zande. In 1921 trouwt hij met Cornelia Goossens uit Halsteren en is beroepsmilitair bij het Korps Politietroepen met de rang van sergeant.

Als in de loop van 1939-1940 de oorlogsdreiging voor Nederland toeneemt, wordt Franciscus onder de wapenen geroepen en ingedeeld bij de Politietroepen van detachtement Katwijk aan de Maas, vallend onder Groep Haps, onderdeel van de Maaslinie.

Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen. Bij Mook komt het direct tot een treffen nadat de Duitsers er niet in slagen de spoorbrug heimelijk en intact in te nemen; de Nederlanders blazen de brug op, waarna de Duitsers met geweld een overgang moeten forceren.

Als commandant van de noordelijke rivierkazemat bij Katwijk aan de Maas bedient Franciscus zware mitrailleurs om de Nederlandse infanterie rugdekking te bieden. Tot elf uur in de ochtend wordt heftig verzet geboden, totdat een 88mm-granaat in de kazemat inslaat. Franciscus wordt die eerste dag van de oorlog fataal getroffen door een granaatscherf in de borst en overlijdt ter plaatse. Hij is 47 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats thuis in Bergen op Zoom, op de rooms-katholieke begraafplaats Mastendreef. Helaas wordt hij daar met verkeerde ranggegevens herdacht, namelijk met die van de compagnie die hij vanuit de kazemat artilleriesteun gaf.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Ron Nefs zei op 12 februari 2019

Is gesneuvelt in Kazemat Noord in Linden, gemeente Katwijk aan de Maas.
Een granaat sloeg door de pantserplaat en kwam in de bunker tot ontploffing. Een granaatscherf trof hem in de borst waardoor hij ter plaatse overleed aan zijn verwondingen. Voor zijn overlijden had hij nog het commando gegeven de brug op te blazen waardoor deze voor de vijand onbruikbaar was. Het mocht echter niet baten want de Duitsers hebben kort daarna een pontonbrug gelegd en waren dus slechts even opgehouden in hun opmars.

Ron Nefs zei op 12 februari 2019

In Katwijk aan de Maas word jaarlijks een herdending gehouden voor de mannen die hun leven lieten voor het vaderland. Bij het gedenkteken, waarop de naam F. Nefs is vermeld, worden dan toespraken gehouden en kransen/bloemen gelegd ter nagedachtenis.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 15 februari 2019

Bedankt voor de informatie, Ron. We nemen het mee voor in zijn biografie in de eregalerij, zodat Franciscus ook bij ons op gepaste wijze wordt herdacht.

Francine van L… zei op 8 juni 2019

Goedenavond, ik ben een kleindochter van Sergeant F. Nefs. Mijn vader heeft heel veel verteld over hem. Graag zou ik in contact willen komen die erover zou kunnen vertellen over mijn opa die ik niet heb gekend. Regelmatig gaan we naar Katwijk aan de Maas waar mijn opa is gesneuveld. Groetjes Francine

Sander Van Dijk zei op 21 juli 2020

Beste Francine, in het boek Het gevecht bij Mook en Middelaar mei 1940 van A.M.A. Goossens worden de gevechtshandelingen waarbij uw opa betrokken was beschreven. Ik kwam zojuist ook nog wat op internet tegen (volgens mij nog gedetailleerder). Ik zal de link zo nog even doorzetten.

Met vriendelijke groet,
Sander van Dijk (achterneef wijlen Piet Vogelsangs, 11 mei 1940)

Adrie van broekhoven zei op 20 juli 2023

Graag zou ik het boek willen bestellen. Ik ben ook familie.
Wat is het bsn nummer van het boek?

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 21 juli 2023

Beste Adrie, ik vond dit via bol.com:

https://www.bol.com/nl/nl/f/het-gevecht-bij-mook-en-middelaar/9200000061328096/

Hopelijk kun je daarmee verder?  

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.