Frans wordt geboren op 2 april 1919 in Oss als zoon van Johannes van der Leest en Clara Swiers. Hij is arbeider en trouwt in februari 1940 met plaatsgenote Sjaan van Vlijmen. Samen hebben ze een zoon, Jan. Tegen het einde van de Duitse bezetting sluit hij zich aan bij de Binnenlandse Strijdkrachten die de geallieerden ondersteunen in de bevrijding van Nederland en bijdragen in de ordehandhaving in de bevrijde gebieden.
Eind oktober 1944 is Frans in ’s-Hertogenbosch, waar hij deelneemt aan de geallieerde bevrijding van de stad. Op 28 oktober, een dag nadat de Duitsers zijn verdreven, raakt hij daar ernstig gewond nadat hij is getroffen door een verdwaalde kogel. Hij wordt nog met een brancard afgevoerd, maar de geboden hulp mag niet meer baten. Frans bezwijkt die dag aan zijn verwondingen op 25-jarige leeftijd. Hij vindt zijn laatste rustplaats op het Nationaal Ereveld in Loenen.
Reacties
Goedendag,
Onlangs kreeg ik de sleutel onder ogen met daarin een foto van mijn opa. De foto herkende ik omdat deze altijd bij mijn oma aan de muur heeft gehangen. F.L. van der Leest (roepnaam Frans) was mijn opa. Ik ben in 1966 geboren en heb hem dus nooit gekend. Ik ben wel genoemd naar mijn opa. F.L van der Leest was getrouwd met Sjaan van Vlijmen uit Oss. Ze hadden samen een zoon. (J.A.I. van der Leest roepnaam Jan) Mijn oma en vader zijn inmiddels ook overleden. F.L. van der Leest heeft later na zijn overlijden nog 2 kleinkinderen gekregen. Een zoon en een dochter. Genaamd Frans en Yvonne van der Leest. Deze zijn beiden woonachtig in Oss en hebben allebei 2 kinderen.
F.L. van der Leest kwam uit een klein gezien hij had een broer. (Leonardus van der Leest). Deze heeft altijd in Oss gewoond en is overleden. Ik weet niet wat mijn opa voor beroep had.
Mijn vader had zelf geen tastbare herinneringen aan zijn vader. Wat we wel weten is wat oma ons later vertelt heeft. Opa heeft lang in Oss begraven gelegen maar is later overgebracht naar Loenen. Er staat in Oss een monument waarop zijn naam en die van veel anderen vermeld staan. (prof. regoutstraat)
Mijn oma heeft altijd vertelt dat hij door een verdwaalde kogel is getroffen. Ik heb foto's in mijn bezit waarop te zien is dat hij op een brancard in de Hinthamerstraat in s'Hertogenbosch wordt weggedragen. De namen van 2 artsen die hem verzorgd hebben staan erbij. Dr. Jacobs uit Someren en Dr. Aubel uit Sittard. Deze 2 artsen zaten in Den Bosch ondergedoken. Verder heb ik nog foto's van de begrafenis van mijn opa.
En zijn laatste brief gericht aan mijn oma.
Fijn om te zien dat mijn opa niet vergeten is. Het is een groot verlies geweest voor mijn oma. Ze is later opnieuw getrouwd en heeft nog 6 kinderen gekregen. Ze is mijn overleden opa tot aan haar dood altijd blijven benoemen.
Mocht ik jullie nog ergens mee kunnen helpen dan hoor ik het graag.
Met vriendelijke groet ,
Frans van der Leest
Bedankt voor het uitgebreide verhaal, Frans! Het doet ons een groot genoegen dat we de nabestaanden hiermee van dienst kunnen zijn. Zo houden we samen de herinnering aan alle gevallenen in leven.
Staan was de zus van mijn vader toon v vlijmen
Dank voor je reactie Bep, wat verschrikkelijk voor je tante Sjaan om haar man zo jong te moeten verliezen. Wat moet dat een enorm verdriet geweest zijn binnen jullie familie.
Kan iemand mij in contact brengen met Frans van der Leest. Ik denk dat ik een foto heb waarop zijn opa staat, samen met 2 andere militairen van de Binnenlandse Strijdkrachten.
Groet,
Henk Pouwels
Bedankt voor je bericht, Henk. Ik ga achter de schermen proberen jou met Frans in contact te brengen.
Reactie toevoegen