Frederik Hirdes

1920 - 1945

Frederik wordt geboren op 23 september 1920 in 's-Hertogenbosch en woont vermoedelijk in Nederlands-Indië. Als sergeantvlieger dient hij bij de Marine Luchtvaartdienst van de Koninklijke Marine in Nederlands-Indië. Op 8 december 1941, een dag na de aanval op Pearl Harbor, verklaart Nederland in reactie daarop Japan de oorlog. De Japanners grijpen dit aan om Nederlands-Indië direct binnen te vallen. Vanwege zijn natuurlijke oliebronnen en geostrategische ligging is de verovering van de Nederlandse kolonie voor de Japanners een van de belangrijkste doelen om Oost-Azië te overheersen.

De Japanners concentreren zich tijdens hun veldtocht van drie maanden op de belangrijkste strategische punten in de archipel. Vliegvelden zijn met name kwetsbaar voor aanvallen en dus worden zoveel mogelijk vliegtuigen geëvacueerd naar Australië. Vandaaruit voert de Nederlandse strijdmachten operaties en patrouilles uit in het steeds grotere, door de Japanners veroverde gebied.

Frederik dient dan aan boord van het Curtiss P40 Warhawk (‘Kittyhawk’) toestel C3-534. In de laatste maand van de oorlog, op 1 augustus 1945 wordt hij tijdens militaire actie bij de haven Manokwari in West-Papoea uit de lucht geschoten. Frederik overleeft de crash in zee niet; hij is 24 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Gerard van Zundert zei op 6 augustus 2022

Familie van Frederick Hirdes heeft u nog een foto van uw opa of vader ?
als dat zo is zou u hem dan op deze site willen plaatsen.
Ik ben bezig om een boek te maken over De Bossche Gesneuvelden, ik plaats liever een foto van uw opa of vader als dat ik een grafsteen met zijn naam moet gebruiken.
U kunt hem hier op de site plaatsen als u wilt, alvast hartelijk dank groetjes Gerard.

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 8 augustus 2022

Of mailen naar brabantsegesneuvelden@bhic.nl.

Dan zorgen wij dat de foto bij dit levensverhaal komt te staan en natuurlijk ook wordt opgestuurd aan Gerard. Alvast dank voor alle moeite.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.