F.C. van Zundert (bron: Heemkundekring De Honderd Hoeven)

Frederik van Zundert

1927 - 1949

Frederik wordt geboren op 14 november 1927 in Zegge en woont in Bosschenhoofd. Opgeroepen voor de dienstplicht meldt hij zich in het voorjaar van 1947 bij de Koninklijke Landmacht en wordt als soldaat ingedeeld bij 4-3 Regiment Infanterie. Vanwege het losgebarsten revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt hij voor de vervulling van zijn dienstverband naar Nederlands-Indië gezonden, om daar bij te dragen aan het herstel van de rust en het Nederlandse gezag. Eind maart 1947 vertrekt hij met de Sloterdijk naar de Oost, waar hij na een zeereis van een maand in Batavia aan land gaat.

Frederiks bataljon wordt ondanks de korte opleiding en lichte bewapening als een regulier gevechtsbataljon ingezet. Tijdens de Eerste Politionele Actie van 21 juli tot 4 augustus 1947 wordt hij op verschillende plaatsen in West-Java ingezet langs de demarcatielijn, waar veelvuldig vuurcontact is met strijders van het republikeinse leger. Tegen het einde van de Eerste Politionele Actie zijn de verschillende compagnieën bijeengebracht in Cheribon, waarna overplaatsing volgt naar Soemedang. Daar loopt Frederik patrouille door de omgeving om infiltraties te voorkomen.

Ook tijdens en na de Tweede Politionele Actie, als de guerrillastrijd in ongekende hevigheid oplaait, blijft het bataljon rond Soemedang actief.

Op 6 maart 1949 rijdt Frederik met een paar kameraden in een wagen op de weg tussen Darmaradja en Sitoeradja, als ze plots van nabij onder vuur worden genomen. Er vallen vijf gewonden, waarvan enkele zeer ernstig. Frederik sneuvelt ter plaatse, 21 jaar oud. Als gevolg van deze aanval zou de volgende dag ook sergeant Henk van Hassel uit Nuland komen te overlijden. Frederik vindt zijn laatste rustplaats in Bandung op het Nederlands ereveld Pandu.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Lia Uitdehaag zei op 11 februari 2019

De ouders van F. van Zundert zijn Egidius Michiel van Zundert en Elisabeth van Meel

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 15 februari 2019

Bedankt voor de namen, Lia. Ik heb ze in ons bestand verwerkt.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.