Thomas van Zon

1918 - 1944

Thomas wordt geboren op 31 januari 1918 in Tilburg. Hij tekent vor militaire dienst bij het KNIL en vertrekt naar Nederlands-Indië.

Op 8 december 1941, een dag na de aanval op Pearl Harbor, verklaart de Nederlandse regering vanuit Londen Japan de oorlog. De Japanners grijpen dit aan om Nederlands-Indië direct binnen te vallen. Vanwege zijn natuurlijke oliebronnen en geostrategische ligging is de verovering van de Nederlandse kolonie voor de Japanners een van de belangrijkste doelen om Oost-Azië te overheersen. Tegen deze achtergrond wordt Thomas als soldaat van het Bataljon Luchtafweer ingezet bij de verdediging van de kolonie.

Na een veldtocht van drie maanden hebben de Japanners de belangrijkste strategische punten in de archipel veroverd. Het KNIL, slecht voorbereid en ernstig gehinderd door besluiteloosheid aan de top, biedt sporadisch nog heftige tegenstand, maar is niet opgewassen tegen de superieure Japanse vuurkracht. Op 8 maart 1942 capituleert het KNIL in Bandoeng. Thomas wordt rond deze tijd krijgsgevangen genomen en samen met duizenden andere Nederlandse militairen afgevoerd naar de kampen.

Hij komt uiteindelijk terecht in het kamp van Balikpapan op Borneo, waar hij de mensonterende behandelingen ondergaat die ook de andere Japanse kampen typeert. Vermoedelijk wordt hij voor dwangarbeid ingezet, maar hij wordt hoe dan ook onderworpen aan stelselmatige mishandeling, verwaarlozing en ondervoeding. De leefomstandigheden in de kampen zijn ondertussen zeer slecht met nauwelijks hygiëne, medische zorg of afdoende onderdak en kleding. Verzwakt als de gevangenen in de kampen zijn, lopen ze bovendien groot risico ten prooi te vallen aan endemische ziekten.

Ook voor Thomas worden de ontberingen uiteindelijk te veel. Op 12 februari 1944 bezwijkt hij in Balikpapan op 26-jarige leeftijd. Hij vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Kembang Kuning in Surabaya.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.