G.A. Hoes (bron: M.T. Versteegh, Oisterwijk)

Geert Hoes

1919 - 1945

Geert wordt geboren op 10 februari 1919 in Tilburg en woont in Asten als zoon van de plaatselijke onderwijzer. Hij studeert Rechten aan de universiteit van Nijmegen en is daarnaast werkzaam als ambtenaar ter secretarie in de gemeente Elst. Hier zet hij zich ook in voor het verzet, wat leidt tot zijn arrestatie en gevangenschap in kamp Vught. Na de evacuatie van het kamp op 5 september 1944 (‘Dolle Dinsdag’) wordt Geert gedeporteerd naar concentratiekamp Sachsenhausen, om ruim een maand later naar Neuengamme bij Hamburg te worden doorgezonden. Daar komt hij terecht in het buitenkamp in het stadsdeel Hamburg-Hammerbrook, ondergebracht in een verlaten fabriekscomplex aan de Spaldingstrasse, een van de weinige gebouwen die het grote brandbombardement hebben doorstaan.

Ruim een jaar eerder, in de nacht van 27 op 28 juli 1943, had Operatie Gomorra plaatsgevonden; de Britse luchtmacht wierp ruim 9000 ton aan brisant- en brandbommen op Hamburg. In de vuurstorm vonden 42.000 mensen de dood en werd de stad voor meer dan de helft weggevaagd. Omdat de meeste Duitse mannen aan het front dienen, worden gevangenen uit Neuengamme na het bombardement ingezet voor het ruimen van puin, het vrijmaken van de straten en het onschadelijk maken van onontplofte granaten. Door de slechte voeding en mishandelingen verzwakken de gevangenen snel, wat de kans op ongelukken bij het gevaarlijke werk zeer groot maakt. In de zes maanden dat het buitenkamp heeft bestaan, komen 800 van de 2000 gevangenen om het leven en is daarmee niet alleen het grootste, maar ook het dodelijkste van de buitenkampen van Neuengamme.

Geert is een van de slachtoffers die als gevolg van de erbarmelijke omstandigheden om het leven komt. Hij bezwijkt op 9 februari 1945, op 25-jarige leeftijd.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.