G.W.A.M. Vekemans (bron: Stichting Graeft Voort, Grave)

Gerard Vekemans

1914 - 1944

Gerard wordt geboren op 4 juni 1914 in Best als vijfde van de zeven volwassen geworden kinderen van Jacobus Vekemans en Henrica van Lieshout. Zijn vader is achtereenvolgens gemeentesecretaris in Best en Boxtel.

Voor enige tijd studeert Gerard Letteren aan de universiteit in Nijmegen, maar later bezoekt hij de toneelschool om zich geheel aan de toneelkunst te wijden. Tegen die tijd is Nederland door de Duitsers bezet. Gerard weigert dan examen te doen, omdat hij niet aangesloten wil worden bij de nazistische Nederlandsche Kultuurkamer. Datzelfde jaar verhuist hij naar Grave, waar hij gaat werk bij Gerard Peijnenburg op het distributiekantoor in de Boreel de Mauregnaultstraat. In Grave leert hij ook Ria Verhaak kennen, met wie hij zich verlooft.

Via Gerard Peijnenburg komt Gerard samen met Harrie Verhaak en Frans Delsing in het verzet terecht, waar hij is aangesloten bij de Ordedienst (OD) en de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers (LO). Aanvankelijk woont Gerard bij bakker Peters en later bij de familie Burghouts in de Klinkerstraat. Vanwege zijn illegale activiteiten duikt hij in 1943 onder in Nijmegen, waar hij zijn verzetswerk voortzet. Opnieuw vanuit Grave organiseert hij een hulpdienst voor Nijmeegse slachtoffers van het bombardement van 22 februari 1944.

Op 26 september 1944 is Gerard samen met zijn onderduikfamilie op weg naar het Canisius-ziekenhuis om zijn gewonde verzetskameraad Frans Delsing te bezoeken. Als ze in de Sint-Annastraat de hoek van de Archipelstraat bereiken, slaat op zeer korte afstand van de groep een Duitse granaat in. Samen met enkele anderen raakt Gerard dodelijk gewond. Hij overlijdt ter plaatse, 30 jaar oud. Gerard wordt aanvankelijk met militaire eer door de OD in Grave begraven, maar later is zijn lichaam bijgezet in het familiegraf in Boxtel. In 1980 vindt hij zijn laatste rustplaats op het Nationaal Ereveld in Loenen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.