G. Bouwmans (bron: Oorlogsgravenstichting)

Gerrit Bouwmans

1922 - 1944

Gerard wordt op 27 maart 1922 geboren in Veghel. Hij woont in Uden, waar hij werkt als kantoorbediende. Tijdens een verlof van de tewerkstelling in Duitsland duikt hij onder. Hij wordt op 10 augustus 1944 gearresteerd wegens ‘contractbreuk’ en vastgezet in kamp Vught. Op 4 september wordt hij naar Kamp Amersfoort overgebracht en van daar op transport gesteld naar Zwolle voor tewerkstelling aan de IJssellinie, in de omgeving van Zwolle.

Samen met Piet van de Valk en Joop Huiberts weet Gerard echter te ontsnappen door zich, in navolging van medegevangene Albert Mans uit het Drentse Ruinerwold, in de loopgraven van de werken onder de aarde te verstoppen. Eenmaal ontsnapt, worden ze opgevangen door de familie Rijzebosch in Genne. Van daar worden ze naar de onderduikboot van Piet Stil gebracht, een boot verborgen in het riet van een zijarm van het Zwartewater. Daar worden ze voor enige tijd verborgen gehouden, totdat ze op 6 oktober weer op weg gaan om Albert in Ruinerwold te treffen.

Twee dagen later wordt het drietal ontdekt door leden van de Kriegsmarine die hen overdraagt aan de Zoll-beambten in Zwartsluis, waar ze worden gefusilleerd. Piet weet zich nog op te richten en om te draaien, zodat hij staand wordt doodgeschoten. Gerard en Joop sterven biddende, in geknielde houding door een schot in het achterhoofd. Gerard is 22 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Piet Bouwmans zei op 28 februari 2018

Fam Bouwmans Vader petrus -10-1888 gest. 7-01-1974 Moeder petronella Smits Geb.11-09-1892 gest.19-06-1970

Er waren 12 kinder 4 jongens en 8 meisjes Waarvan Gerard de 3e was Ik ben de 10e Vader was werkzaam bij de spoorwegen als wegwerker er leven nu nog 5meisjes en 1 jongen
Nadat Gerard de MULO in Veghel had doorlopen was hij als ambtenaar werkzaam bij de gemeente Uden Toen moest hij naar Duitsland en is na een vacantie niet meer terug gegaan maar ondergedoken
Hij is op een zondag komende uit de kerk door een rijksduiser Jozef Rupperd welke in uden een electro zaak vastgenomen
Is toen naar Vught gebracht en later naar Amersfoort
Na de oorlog hebben wij het vehaal pas gehoord Hij is later in Uden begraven en veel later weer in Loenen begraven
Veel meer is mijn ook niet bekend ik was toen nog maar een kind

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 1 maart 2018

Hartelijk bedankt, Piet, voor de informatie over uw broer en de rest van uw familie! Hier zijn we al enorm mee geholpen. We gaan de gegevens in ons bestand verwerken en nemen het mee voor in de eregalerij van 2019.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.