G. Grootenboer (bron: Oorlogsgravenstichting)

Gerrit Grootenboer

1912 - 1945

Gerrit wordt geboren op 4 januari 1912 in Willemstad en woont in het Gelderse Ermelo, waar hij werkt als chauffeur. Tijdens de Duitse bezetting raakt hij samen met plaatsgenoot Alfred Hickel betrokken bij het verzet. Ze worden lid van de Raad van Verzet (RVV) en weten lange tijd hun activiteiten voor de Duitsers verborgen te houden. Een paar maanden voor de bevrijding, op 28 februari 1945, worden ze echter betrapt op het verborgen houden van wapens. Gerrit en Alfred worden samen opgesloten in de Koning Willem III-kazerne bij Apeldoorn.

In de nacht van 6 op 7 maart 1945 vindt in de buurtschap Woeste Hoeve een ongeplande aanslag plaats op Hanns Albin Rauter, de hoogste Duitse politiegeneraal en het hoofd van de SS in Nederland. Rauter overleeft de aanslag, maar de dag erop worden uit vergelding 274 eerder gevangengenomen verzetsstrijders gefusilleerd in Amsterdam, Amersfoort, Fort De Bilt bij Utrecht, op de Waalsdorpervlakte en de Woeste Hoeve.

Gerrit is een van de ‘Todeskandidaten’ die uit hun cel worden gelicht en naar de Woeste Hoeve worden gebracht. Daar wordt hij, samen met 116 anderen, gefusilleerd. Gerrit is 33 jaar geworden en laat een weduwe met twee dochters en een zoon achter.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Elza Riphagen zei op 4 mei 2020

Gerrit Grootenboer had 2 dochters en 1 zoon. Niet zoals vermeld staat maar 1.
Riet Hickel
Gerda Riphagen Grootenboer
Gérard Grootenboer

Ik kan dit weten want ik ben zijn kleindochter.

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 4 mei 2020

Bedankt Elza, voor je reactie. We gaan het uiteraard zo snel mogelijk corrigeren. Mijn collega Frank gaat het aanpassen.

Werd er in jullie familie vaak gepraat over opa en wat er met hem gebeurd is in de oorlog?

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 6 mei 2020

Dag Elza, bedankt voor de correctie! Ik heb het inmiddels in zijn verhaal en in ons bestand aangepast.

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.