Harrie Verbunt

1920 - 1946

Harrie wordt geboren op 23 september 1920 in Tilburg. Hij is opgeleid tot werktuigkundig tekenaar en meldt zich als oorlogsvrijwilliger bij de Militaire Luchtvaart van het KNIL. Tegen de tijd dat in Europa de oorlog uitbreekt, dient hij als sergeant-vlieger in Nederlands-Indië.

Op 8 december 1941, een dag na de aanval op Pearl Harbor, verklaart Nederland in reactie daarop Japan de oorlog. De Japanners grijpen dit aan om Nederlands-Indië direct binnen te vallen. Een verrassing is dit niet. Vanwege zijn natuurlijke oliebronnen en geostrategische ligging hebben de Japanners de verovering van de Nederlandse kolonie al langer voor ogen als een van hun belangrijkste doelen om Oost-Azië te kunnen overheersen.

Na een veldtocht van drie maanden hebben de Japanners de belangrijkste strategische punten van de archipel ingenomen en zijn ze op Java geland. Het KNIL, slecht voorbereid en ernstig gehinderd door besluiteloosheid aan de top, maakt geen schijn van kans en capituleert op 8 maart 1942 capituleert in Bandoeng.

Harrie behoort tot de Nederlandse militairen die op tijd weten uit te wijken naar Australië om vandaaruit aan geallieerde zijde deel te nemen aan de strijd tegen de Japanse bezetter.

Twee dagen na de Japanse capitulatie van 15 augustus 1945 roepen Soekarno en Mohammed Hatta de onafhankelijkheid van Indonesië uit. Als kort daarop de Britten en Nederlanders aanstalten lijken te maken om het oude koloniale gezag te herstellen, breekt de periode van de Bersiap (‘wees paraat’) aan, waarbij buitenlanders en tot vijand verklaarde Europese en Indische Nederlanders slachtoffer worden van geweld en vervolging.

Harrie wordt vanaf dat moment voorbereid voor dienst in de archipel om daar de rust en het Nederlandse gezag te herstellen. Tijdens verlof in Syndey wordt hij op 14 januari 1946 getroffen door een hevige aanval van pijn in de maagstreek. Harrie blijkt een maagzweer te hebben waarvoor hij de volgende dag met spoed naar het Royal Prince Alfred Hospital wordt gebracht en direct wordt geopereerd. De geboden hulp mag echter niet baten; Harrie overlijdt op de volgende dag, 16 januari 1946 aan opgetreden complicaties na de operatie. Hij vindt zijn laatste rustplaats op Macquarie Park in Sydney.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.